Annons

Ett tjugotal från Konga Bruk ännu utan jobb

Ett tjugotal tidigare kollektivanställda på Konga Bruk fortsätter jakten på ny sysselsättning. Inte tre personer som tidigare angivits.
– Men 76 av våra deltagare har gått ut i nya jobb. Det är jättepositivt, säger Susanna Westerberg på Montico.
Tingsryd • Publicerad 27 augusti 2014

I en artikel tidigare i augusti sa konkursförvaltaren Christian Berntö att det av de 155 anställda vid konkursen idag endast var tre som ännu inte fått något jobb. Nu förklarar Susanna Westerberg från omställningsleverantören Montico att det inte riktigt stämmer överens med verkligheten.

– Nja, det är ju en sanning med modifikation. Det blev många diskussioner kring det där eftersom det uttalandet måste ha rört sig om tjänstemännasidan. Men när det gäller de kollektivanställda fick vi från början 96 personer i omställningsprojektet. Av dem har 76 gått ut i nytt jobb. Så det finns fortfarande några kvar.

Annons

”Nytt jobb” i sammanhanget innebär att man fått ny sysselsättning i minst två månader. Ytterligare några stycken hade även kortare sommarvikariat.

– Det här har varit ett annorlunda uppdrag på så sätt att de anställda ofta får tre månaders uppsägningstid och sedan slutar de jobba. På Konga Bruk drog det ut väldigt på tiden och de flesta har velat vara kvar så länge de har kunnat.

Hur upplever du att det har gått?

– Jag upplever att det ser ljust ut. Det är självklart så att det slår hårt mot de anställda när ett företag lägger ner i en ort som lilla Konga. Men det har funnits många öppningar på olika företag.

Montico har som uppgift att coacha och hjälpa anställda till nya jobb efter nedläggningar likt den på Konga Bruk. Deltagarna får aktivt stöd i tolv månader och går sedan in i ett efterskydd som varar i tre år.

– Att 76 personer nu har gått ut i nytt jobb är jättepositivt. Vi kommer att ha någon form av uppföljning i samverkansgruppen under hösten för att gå igenom hur det här har gått. Men hur det kommer att utformas vet jag inte, säger Susanna Westerberg.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons