Annons

Fabriksflytt kräver beslut om miljörening

Det krävs ett snabbt beslut från länsstyrelsen för att vd Tom Kühne från Ryds Båtindustri AB kan börja utreda och beräkna kalkylerna för en ny båtfabrik. "Det är en lång väg att gå," säger han.
Tingsryd • Publicerad 29 december 2010
Tom Kühne, vd för Ryds Båtindustri AB, tror att en ny båtfabrik kan bli mera kostnadseffektiv och bättre för miljön.
Tom Kühne, vd för Ryds Båtindustri AB, tror att en ny båtfabrik kan bli mera kostnadseffektiv och bättre för miljön.Foto: Bernd Blankenburg

Någon lång tid att vänta på länsstyrelsens besked behöver han inte oroa sig för.

–?Att ändra ett villkor i ett gällande tillstånd kan gå på en månad, säger miljö- vårdsdirektör Carl-Philip Jönsson som också är chef för miljöprövningsdelegationen.

Annons

Beslutet som ska fattas är att gällande villkor för styrenutsläpp till luften ska förlängas till den 30 december 2013. Det betyder att båtfabriken får uppskov med att bygga klart den nya reningsanläggningen för styren.

Detta i väntan på att möjligheten till en ny fabrik i Ryd utreds och att båtfabrikens ägarstyrelse i Nimbus Boats AB ger klartecken.

–?Jag har inte sett båtfabrikens ansökan om uppskov ännu. Men kan de göra trovärdigt att en förlängning av gällande villkor har syftet att ut- reda och bygga en ny fabrik då kan de få ett positivt beslut snabbt, säger Carl-Philip Jönsson.

Brasklappen är att båtfabriken fått uppskov för en ny reningsanläggning flera gånger tidigare. Nu vill miljövårdsdirektören inte att den aktuella ansökan ännu en gång fungerar som en fördröjning.

För båtfabrikens vd Tom Kühne är det viktigt att få både länsstyrelsen, Tingsryds Industristiftelse och inte minst båtfabrikens ägare att bli intresserade av att saken utreds.

– För mina ägare måste jag visa att en ny fabrik fungerar mera kostnadseffektivt, säger han.

Miljöinvesteringen kommer enligt honom både att bli billigare och mera effektiv. På sin nuvarande plats är den styren- luktande fabriken en styggelse för grannar och andra Rydbor.

Under krisåren 2008 och 2009 har båtfabriken gått med förlust. Men under 2010 har man åter sålt båtar för cirka 160 miljoner kronor. Fabriken har nära 80 anställda och är en viktig arbetsplats för Ryd och kommunen.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons