Annons

Familj får rätt mot socialnämnden

Förvaltningsrätten går emot socialnämnden i Tingsryds kommun och ger en familj rätt till hela sitt ansökta bostadsanpassningsbidrag. Det ger familjen totalt 1,2 miljoner kronor för att anpassa sitt hem efter den funktionshindrade sonens behov.
Tingsryd • Publicerad 22 februari 2014

En familj i kommunen ansökte för sonens räkning om bostadsanpassningsbidrag med 1,2 miljoner kronor. I oktober 2013 beviljade socialnämnden delvis ansökan men beslutade att bara betala ut 911 000 kronor. Den tilltänkta tillbyggnaden för det resterande beloppet ansåg socialnämnden utgöra en standardökning för hela familjen. Därför skrevs bidraget ner med 289 000 kronor.

Men familjen överklagade beslutet med motiveringen att sonens funktionshinder och behov helt och hållet har styrt tillbyggnationen. Familjen har inte varit inblandad i planeringen utan allt har gjorts av arbetsterapeut och byggnadsingenjör som gjort ritningarna.

Förvaltningsrätten håller med familjen och de inblandade i utredningen och menar att en eventuell värdeökning av huset är irrelevant i sammanhanget. Familjen ska därmed få ytterligare 286 000 kronor för att anpassa bostaden efter sonens behov.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons