Annons

Familjens hundrade äppelskörd i Urshult

Om äpplen är bra för magen, så stärker äppelodling hela kroppen.
I alla fall för Leif Edvardsson som har över 400 äppelträd på gården i Sånnahult, som firar hundra år i släktens ägo.
Urshult • Publicerad 19 september 2021
Ett last äpplen ska strax hämtas. Leif Edvardsson säljer till lokala grossister.
Ett last äpplen ska strax hämtas. Leif Edvardsson säljer till lokala grossister.Foto: Caroline Hammargren

Ett mjukt men ihärdigt puderregn ligger över Urshults ängsfruktodlingar, det är som en fuktig dimma i luften. Den slingriga vägen i Sånnahult kantas av äppelträd på båda sidor.

Grannen lastar fulla äppellådor på sin uppfart. Och vid Storegård 14 står de tomma äppellådorna på hög framför garageporten.

Annons

Leif Edvardsson tittar ut ur förrådet i en blå regnjacka.

– Det blir lite plockning varje dag, så länge det inte ösregnar. De ska ju ner, säger han.

Ingrid Marie behöver sitta cirka två veckor till innan hon plockas.
Ingrid Marie behöver sitta cirka två veckor till innan hon plockas.Foto: Caroline Hammargren

De drygt 400 träden är det han själv och hustrun som sköter. Och sonen som kommer och hjälper ibland.

Tur då att de sju sorterna de odlar blir färdiga olika tider på säsongen.

Fönstret när ett äpple är mest optimalt att plocka är inte så stort, två till tre veckor. Just nu är det Aromas tid att glänsa.

Leif Edvardssons äppelodling är, enligt honom själv, inte modern, men anrik - hans farfar köpte gården för 100 år sedan.
Leif Edvardssons äppelodling är, enligt honom själv, inte modern, men anrik - hans farfar köpte gården för 100 år sedan.Foto: Caroline Hammargren

Leif Edvardsson plockar ner ett rosarött äpple från ett träd.

– Vill du smaka?

Skalet är sprött och äpplet smakar sött. I år är skörden bra.

– Det är väldigt fin kvalitet och fin färg. De har fått både sol och vatten.

Hur vet man när det är dags?

Annons

– Det ser man på dem. Proffsen mäter stärkelsehalten, men sån utrustning har inte jag, säger Leif Edvardsson.

Bredvid Aromaträdet står ett lite högre träd med tjock, mörk stam och lite ljusare äpplen med gulgröna nyanser: Gravensteiner.

Gravensteinerträdet sägs vara lika gammalt som huset - 170 år gammalt.
Gravensteinerträdet sägs vara lika gammalt som huset - 170 år gammalt.Foto: Caroline Hammargren

Trädet, berättar Leif Edvardsson, är 170 år gammalt. Enligt historien planterades det runt 1850 när huset byggdes av en man som kallades Kanal-Gustav. 1921 köpte Leifs farfar det, och för 23 år sedan tog han själv över efter sin far.

– Ser du att förädlingsstället sitter mycket högre upp, säger han och pekar mot kronan.

Trädet förgrenar sig högt upp och grenarna faller ner mot marken som på ett pilträd.

– Det var för att korna gick ute och betade förr. Koympade kallas det.

Mellan 400 och 450 träd tycker Leif Edvardssons en liten äppelodling, men tillräckligt för en glad pensionär.
Mellan 400 och 450 träd tycker Leif Edvardssons en liten äppelodling, men tillräckligt för en glad pensionär.Foto: Caroline Hammargren

De flesta av träden på odlingen är mycket lägre. Och betydligt yngre. De flesta frös under krigsvintrarna under andra världskriget.

För 12 år sedan, planterade Leif Edvardsson de sista nya träden, men nu tänker han inte plantera mer. Han har tillräckligt.

– Jag är en glad pensionär och vill ha nåt att göra. Det är mitt gym.

Leif Edvardsson.
Leif Edvardsson.Foto: Caroline Hammargren
”Sen jag tog över tycker jag äpplena kommer en vecka, tio dagar tidigare än för 20 år sen. Jag tror det har med klimatförändringarna att göra.”
Leif Edvardsson, äppelodlare i Urshult

Så bär han plockmagen och traditionen vidare. Men allt är sig inte likt.

Annons

– Sen jag tog över tycker jag äpplena kommer en vecka, tio dagar tidigare än för 20 år sen. Jag tror det har med klimatförändringarna att göra.

Plockmagen gör det lätt att bära de plockade äpplena. När påsen är full kan den vecklas ut och äpplena varsamt släppas ut ur botten.
Plockmagen gör det lätt att bära de plockade äpplena. När påsen är full kan den vecklas ut och äpplena varsamt släppas ut ur botten.Foto: Caroline Hammargren

Nu ska Aroma ner, och sen är det Ingrid Maries tur. Fram till någon gång i oktober fortsätter plockningen. Sedan, när alla äpplena är plockade och packade börjar vinterträningen: då ska träden klippas.

I slänten ner från huset ligger ängsodlingen av ympade vildstammar.
I slänten ner från huset ligger ängsodlingen av ympade vildstammar.Foto: Caroline Hammargren
Caroline HammargrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons