Annons

Felaktiga siffror om elevbetyg

Tingsryds kommunfullmäktige blev nästan lurad av skolförvaltningen. Men Kristdemokraten Anette Weidenmark upptäckte de felaktiga siffrorna om elevernas skolbetyg.
Tingsryd • Publicerad 6 november 2014
Anette Weidenmark är Kristdemokraternas lokala partiordförande i Tingsryd: ?Direkt felaktiga uppgifter om skolresultaten.? FOTO: BERND BLANKENBURG
Anette Weidenmark är Kristdemokraternas lokala partiordförande i Tingsryd: ?Direkt felaktiga uppgifter om skolresultaten.? FOTO: BERND BLANKENBURGFoto: 

– Jag anser att det är anmärkningsvärt att barn- och utbildningsnämnden ger kommunfullmäktige ett underlag med felaktig information, sade Anette Weidenmark på fullmäktiges möte i Yxnanäs.

Att informationen om elevernas betyg var fel erkände också barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Annons

– I juni stod jag själv här och påpekade att skolresultaten på Dackeskolan visade en kraftfull förbättring. Vi hade då i nämnden precis fått den informationen. Det är väldigt, väldigt olyckligt att den informationen vi fick inte stämmer med verkligheten, sade Lena Rundqvist under fullmäktiges möte.

Anette Weidenmark ville också ha en förklaring varför de felaktiga uppgifterna hade gått vidare till fullmäktige trots att Lena Rundqvist visste om det.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande visade en bedrövad attityd.

– Det måste vi ta tag i varför det blev så här med inrapporteringarna. Kan jag fram bättre fakta om varför då återkommer jag om detta, lovade Lena Rundqvist.

I Delårsrapport 2 för 2014 hade skolförvaltningen i den del som berör skolan skrivit detta: ”Efter flera år med låga kunskapsresultat ser vi nu att trenden har vänt och att fler elever i årskurs 9 har fått betyg i samtliga ämnen och fler är behöriga till gymnasieskolan.”

”Vi arbetar på ett bra sätt,” avslutade skolförvaltningen sin osanna rapport till fullmäktige.

Detta hade alltså upprört Annette Weidenmark.

– Uppgifterna är direkt felaktiga. Det går lätt att kontrollera på Skolverkets hemsida.

Hon pekade på Skolverkets Internetbaserade Resultat- och kvalitetsInformationsSystem. Lägger man ihop de versala bokstäverna blir det Siris.

Där kan man läsa omgrundskolans jämförelse av niondeklassarna skolbetyg under de senaste tio åren.

Kommunfullmäktige visade sitt missnöje med de falska uppgifterna i protokollet: ”... att anteckna att informationen om skolresultaten är felaktiga.”

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons