Annons

Fler bostäder till de unga är på gång

Fler ungdomar med funktionshinder ska få möjlighet till eget boende i så kallade LSS-bostäder. Därför föreslår socialnämnden att kommunfullmäktige godkänner att ytterligare sex bostäder byggs i centrala Tingsryd.
Tingsryd • Publicerad 14 februari 2012

– Vi har kartlagt det kommande behovet och ser att inom ett par år väntar vi att upp till sex ungdomar har behov av en bostad med särskild service. Vi har pratat med ungdomarnas föräldrar och de önskar att bostäderna byggs i Tingsryd, säger Kristina Tercero som är avdelningschef inom Tingsryds kommuns handikappomsorg.

Ungdomar och vuxna som behöver stöd enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, har rätt till egen bostad om behovet bedöms föreligga. I dag finns det fyra LSS-gruppboenden i Väckelsång och två i Tingsryd med sammanlagt 26 lägenheter.

Annons

– Men som vi ser det så behövs det fler lägenheter inom ett par år. Genom det kommunala bostadsbolaget Tingbo räknar vi med att ett nytt gruppboende i Tingsryd står klart år 2013, säger Kristina Tercero.

Gruppboende t antas kosta omkring tio miljoner kronor. För de boende kommer en lägenhet att kosta cirka 5 600 kronor i månaden.

För kommunen betyder det här projektet att personalkostnaderna ökar med drygt tre miljoner kronor om året samt att man får kostnader för gemensamhets- och personalutrymmen och inventarier.

– Vi har varit i kontakt med Tingbo för att diskutera var det nya gruppboendet kan byggas, hur det ska se ut och vilka speciella krav som finns för lägenheterna. Det enda som är säkert i dag är att gruppboendet ska byggas i Tingsryd.

Exakt var någonstans i tätorten LSS-bostäderna ska byggas är enligt Kristina Tercero ännu inte bestämt. Rent formellt saknas också kommunfullmäktiges godkännande av byggplanerna.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons