Annons

Fler elever får chans att gå hockeygymnasium

Redan i höst utökas antal elever på Taifs gymnasium för elitishockey. Fullt utbyggt om tre år ska skolan omfatta 75 elever som utbildas i ämnet specialidrott. För denna utökning betalar kommunen årligen 1,2 miljoner kronor till klubben.
Tingsryd • Publicerad 30 mars 2012
Ordföranden i Tingsryds barn- och utbildningsnämnd Lena Rundqvist (S): ?Det här är en investering som ger mycket tillbaka till kommunen.?
Ordföranden i Tingsryds barn- och utbildningsnämnd Lena Rundqvist (S): ?Det här är en investering som ger mycket tillbaka till kommunen.?Foto: 
Tingsryds skolchef Yngve Rehnström: ?Avtalet med Taif är den bästa presenten till min 60-årsdag.?
Tingsryds skolchef Yngve Rehnström: ?Avtalet med Taif är den bästa presenten till min 60-årsdag.?Foto: 
Taifs sportchef Anders Gustavsson: ?Målsättningen är att ge ungdomar med talang en väg uppåt i karriären.?
Taifs sportchef Anders Gustavsson: ?Målsättningen är att ge ungdomar med talang en väg uppåt i karriären.?Foto: 
Taifs klubbordförande Torsten Liljegren: ?Det här är en väg att få ungdomar att vilja stanna kvar i Tingsryd.?
Taifs klubbordförande Torsten Liljegren: ?Det här är en väg att få ungdomar att vilja stanna kvar i Tingsryd.?Foto: 
Taifs sportchef Anders Gustavsson, skolchef Yngve Rehnström, nämndsordförande Lena Rundqvist och klubbordförande Torsten Liljegren är överens om att satsa på ishockey och Wasaskolan. Foto: Bernd Blankenburg
Taifs sportchef Anders Gustavsson, skolchef Yngve Rehnström, nämndsordförande Lena Rundqvist och klubbordförande Torsten Liljegren är överens om att satsa på ishockey och Wasaskolan. Foto: Bernd BlankenburgFoto: 

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Lena Rundqvist är glad över detta avtal med Taif. Hon tycker att det är välinvesterade pengar.

-Man måste se vad som kommer tillbaka till kommunen i form av ett bredare elevunderlag för vårt gymnasium Wasaskolan. Vi vet redan i dag att det finns intresse hos ungdomar att välja Wasaskolan på grund av ishockeyutbildningen, säger hon.

Annons

Skolchef Yngve Rehnström är ännu gladare.

-Avtalet med Taif är den bästa presenten på min 60-årsdag. Det är bra för Wasaskolans ekonomi när vi nu kan bredda elevunderlaget. Och att ha fler ungdomar på orten är bra för kommunen, säger han.

Kommunen kan stärka attraktionskraften för gymnasiet och hos Taif gläds man över nya möjligheter i den egna verksamheten.

- Det här betyder att vi kan utöka med ytterligare ett juniorlag och två eller tre ledare till nästa säsong. Det här betyder också att vi slipper ge återbud till ungdomar som inte fått plats i vårt certifierade ishockeygymnasium, säger Taifs sportchef Anders Gustavsson.

Det nu aktuella avtalet är en lokal utökning av verksamheten vid sidan om det redan befintliga ishockeygymnasiet. Det är ett samarbete mellan Tingsryds AIF, Wasaskolan och Svenska Ishockeyförbundet. Den delen omfattar 14 elever i varje årskull, alltså 42 elever totalt.

Den lokala uppgörelsen med Tingsryds kommun tillför ytterligare elva elever per årskull. Fullt utbyggt kommer alltså sammanlagt 75 elever att få sin gymnasieutbildning på Wasaskolan och ishockey hos Taif.

-Jag hoppas att det här får fler av våra egna ungdomar att vilja stanna kvar och fler unga från andra kommuner att vilja komma hit, säger Taifs ordförande Torsten Liljegren.

Han hoppas att möjligheten ökar att upptäcka talanger som så småningom via spel i juniorlag och kanske också i Taifs A-lag finner en väg till en egen ishockeykarriär i allsvenskan, elitserien och varför inte även i NHL.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons