Annons

Försvaret säger ja till vindkraftverk

I dagsläget har Försvarsmakten inget att erinra mot att Billyvind AB planerar för nio vindkraftverk väster om sjön Mien.
Tingsryd • Publicerad 2 mars 2012

För vindkraftsbolaget är detta troligen glädjande besked. Men Försvarsmakten gör tydligt att beskedet endast är ytterst preliminärt så här i samrådsskedet. När det blir dags för bygglov vill försvaret yttra sig igen – och på nytt.

De nio kraftverken ska, som Smålandsposten tidigare rapporterade om, placeras i byarna Krokshult, Kompersmåla och Grönteboda.

Annons

Sedan dess har Billyvind lämnat in ytterligare samrådshandlingar för ännu ett vindkraftsprojekt i samma trakt. Bolaget vill bygga upp till nio kraftverk till i närheten av Fridafors.

Man planerar då ett vindkraftverk i vardera Torstensmåla, Kuppersmåla och Tegelsmåla, två i Karsahult och fyra i Skåramåla.

Försvarsmaktens yttrande ovan gäller dock de nio vindkraftverken som planeras strax väster om Mien. Man har ännu inte sagt något rörande de andra nio runt Fridafors.

Billyvind AB:s planer har tidigare stött på patrull hos boende i området. Nu när bolaget börjar göra allvar av planerna har ”motståndsrörelsen” åter väckts till liv.

I dagarna anlände ett argt brev från Åke och Gunnel Nilsson med flera i Norra Rimshult: ”Vi är många som tycker att det får vara nog nu. Punkt slut!” De vill påminna Tingsryds kommun om sina tidigare protestlistor som folket i trakten skickade in för nästan två år sedan.

Sannolikt är ingen av dem intresserad av att bli aktieägare i ett vindkraftprojekt med 200 meter höga snurror.

Billyvind har för avsikt att bilda ett aktiebolag och aktieposter ska erbjudas olika finansiärer, markägare, kringboende och grannar.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons