Annons

FP kräver lika villkor för Tingsrydtravet

Under förra söndagens travtävlingar passade Folkpartister från tre län på att göra en valkupp på Tingsrydtravet.
– Trav är inte bara spel på hästar utan också landsbygdsutveckling, säger Sven-Olof Karlborg som är FP-chef i Tingsryd.
Tingsryd • Publicerad 22 augusti 2014
Trav är inte bara spel. Trav är också arbetstillfällen och landsbygdsutveckling för Folkpartiet. Sven-Olof Karlborg FP-ordförande i Tingsryd.
Trav är inte bara spel. Trav är också arbetstillfällen och landsbygdsutveckling för Folkpartiet. Sven-Olof Karlborg FP-ordförande i Tingsryd.Foto: Bernd Blankenburg
Prisutdelning efter Folkpartiets lopp i söndags. Vinnarkusken Johan Untersteiner med hästen Bartolomiol får pris av Gunnar Nordmark och Sven-Olof Karlborg till höger.
Prisutdelning efter Folkpartiets lopp i söndags. Vinnarkusken Johan Untersteiner med hästen Bartolomiol får pris av Gunnar Nordmark och Sven-Olof Karlborg till höger.Foto: Privat

Han har också varit drivande kraft bakom tillkomsten av Tingsryds travbana. Den för dock en tynande tillvaro i travvärlden just nu och kämpar om överlevnad.

– Så hade det aldrig behövt bli om travbranschen och spelbolaget ATG skulle inse att utvecklingen av landsbygden och hästnäringen hör ihop. Till det hör att Tingsrydtravet borde fått lika villkor som storstädernas banor, säger Sven-Olof Karlborg.

Annons

Med plakat som att "Lika villkor för hästnäringen räddar 30 000 jobb" och att "Hästnäringen är lika med landsbygdsutveckling" signalerade Folkpartister från Blekinge, Kalmar och Kronobergs län sitt stöd.

– Hästnäringen är av avgörande betydelse för att vi ska kunna behålla och utveckla en levande landsbygd, sade Folkpartiets länsordförande Gunnar Nordmark då han förrättade prisutdelning vid Folkpartiets lopp på Tingsrydstravet den 17 augusti.

Han poängterade också att spelbolaget ATG måste få villkor och spelregler som innebär att de inte missgynnas i förhållande till utländska spelbolag. Samtidigt måste ATG se till att det sker ökade satsningar på de travbanor som ligger utanför de tre storstäderna.

– Det skulle gynna hela bygder och skapa ett stort antal arbetstillfällen. Framför allt för ungdomar, sade Gunnar Nordmark.

Hans FP-kollega i Tingsryd Sven-Olof Karlborg beklagade att Svenskt Travsport, ST, och ATG inte förmått inse Tingsrydtravets utvecklingsmöjligheter.

– Sverige kan inte bara ha Åby, Solvalla och Jägersro. Lika villkor och en rättvisare fördelning av speldagar och driftbidrag skulle utveckla Tingsrydtravet. Här har vi landets enda milebana på 1609 meter och det borde branschen ta vara på, säger Sven-Olof Karlborg.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons