Annons

Frågorna var många om nya cykelleden

Planerna på en gång- och cykelväg mellan Urshult och Tingsryd har väckt många frågor hos de boende på sträckan. I går bjöd Trafikverket in till ett samrådsmöte där de fick chansen att säga sitt om det pågående arbetet.
Tingsryd • Publicerad 20 januari 2012
svåra frågor Anna Karlsson är projektledare på Trafikverket och fick ta emot många svåra frågor från de boende på sträckan där cykelleden ska gå. Foto: Emelie Olsson
svåra frågor Anna Karlsson är projektledare på Trafikverket och fick ta emot många svåra frågor från de boende på sträckan där cykelleden ska gå. Foto: Emelie OlssonFoto: 

Ett 40-tal kommunbor var på plats i restaurangen på Tingsryds camping i går. Den planerade gång- och cykelvägen mellan Urshult och Tingsryd engagerar och frågorna var många.

– Vi är nyfikna på vad ni har för förslag och hur ni ser på de här planerna, sade Anna Karlsson, projektledare på Trafikverket.

Annons

Trafikverkets förstudie har påbörjats och inom de närmaste fem åren är det tänkt att utbyggnaden av cykelleden ska ske. Kvällens huvudpunkt var om vägen ska gå på den södra eller norra sidan av väg 120. Alternativ syd innebär nämligen att cyklisterna måste korsa väg 120 i Trehörna.

– Det är stört omöjligt. Det är en ren racerbana vid Trehörna och det vore direkt livsfarligt att locka dit turisterna, sade en av åhörarna som fick medhåll av flera boende i området.

– Var vi än placerar den här nya cykelvägen så finns det tyvärr människor som måste korsa väg 120. Det bor ju till exempel människor på båda sidor av vägen, svarade Anna Karlsson.

Eva Palmér på Regionförbundet Södra Småland var också på plats och berättade om visionen med den 27 mil långa Sydostleden mellan Växjö och Simrishamn.

Fem mil ska gå genom Tingsryds kommun och det gör cykelleden mellan Urshult och Tingsryd viktig. Bara i Tingsryd förväntas leden kosta drygt 20 miljoner kronor.

– Syftet är att lägga grunden för en av Sveriges bästa cykelleder, en av Europas etablerade leder med internationell standard. Det handlar om att komma så nära näringslivet och de offentliga aktörer som finns på sträckan som möjligt, säger hon.

En attraktivare kommun för turister är alltså förhoppningen. Men under mötet ställde sig många frågande till trafiksäkerheten och planerna på att bygga i etapper. När till slut Lars Johansson från Urshults sockenråd välkomnade satsningen fick han applåder.

– Det här är en satsning för framtiden och det är självklart att vi måste åka med tåget, sade han.

Fram till den 3 februari finns samrådsmaterial tillgängligt hos Tingsryds kommun och Trafikverket i Växjö.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons