Annons

Fria fiskevägar vid kraftverket prövas

Tvisten kring fria fiskevägar vid kraftverket i Granö har kommit in på ett nytt kapitel. Nu kör nämligen Miljööverdomstolen över Miljödomstolen och meddelar att man kommer att ta upp ärendet för ny prövning.
Tingsryd • Publicerad 5 oktober 2010

I början av mars månad meddelade Miljödomstolen i Växjö att energibolaget Eon inte har någon skyldighet att öppna en vandringsväg för fisk förbi kraftstationen i Granö.

Beslutet ogillades av såväl Tingsryds kommun som Länsstyrelsen i Kronobergs län och Kammarkollegiet. Trion hänvisade bland annat till att det finns vilande villkor i gamla domar som medger att en fiskeväg skulle kunna öppnas.

Annons

"Det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att riktigheten i Miljödomstolens beslut prövas", ansåg såväl Kammarkollegiet som Tingsryds kommun i sin överklagan i ärendet.

Miljödomstolen lyssnade dock inte på detta utan ställde sig i stället på Eons sida.

En överklagan till nästa instans, Miljööverdomstolen i Svea Hovrätt, resulterade emellertid att de tre klagande parterna får förnyat hopp i kampen för öppnandet av en ny fiskeväg i Granö. Miljööverdomstolen meddelar nämligen i ett färskt beslut att ärendet om den eftertraktade fiskevägen ska tas upp till ny prövning. Beslutet från Miljööverdomstolen kan inte överklagas.

Jörgen Larsson är landsbygdsutvecklare på Tingsryds kommun.

– Det är naturligtvis positivt att se att vårt överklagande har vunnit gehör i en högre instans. Det är positivt för de intressen som vi driver i det här, säger han i en kommentar.

Däremot vill landsbygdsutvecklaren inte spekulera i vad som kan bli utfallet när Miljööverdomstolen nu har bestämt sig för att lyfta ärendet.

Markus Danielsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons