Annons

Friskola vill att kommunen betalar för skolskjutsen

Riksdagen beslutade den 22 juni om en ny skollag som ska tillämpas från och med den 1 juli 2011.
- Vi förväntar oss att Tingsryds kommun följer lagen och tillämpar alla elevers rätt till fri skolskjuts, säger Britta Herder från Idekulla friskola.
Tingsryd • Publicerad 14 oktober 2010
Emelie, Amanda, Oskar, Ashley, Karl och Oliver bor i Trestensdal, Vrångaböke, Norraryd, Brorsmåla, Åshult och Stensjömåla. Rektorn för Idekulla friskola Fritz Herder hämtar upp dem där med egen skolskjuts.
Emelie, Amanda, Oskar, Ashley, Karl och Oliver bor i Trestensdal, Vrångaböke, Norraryd, Brorsmåla, Åshult och Stensjömåla. Rektorn för Idekulla friskola Fritz Herder hämtar upp dem där med egen skolskjuts.Foto: Bernd Blankenburg

Tillsammans med maken Fritz Herder driver hon framgångsrikt friskolan i Ryd som i dag har 63 elever. I en ny ansökan hos Tingsryds barn- och utbildningsnämnd begär de att kommunen ska betala skolskjutsen även för deras elever.

-Den nya skollagen betonar att det ska finnas lika villkor för både kommunens skolor och friskolor. För eleverna innebär det att de har rätt till fri skolskjuts oavsett om de väljer att gå i friskola eller i kommunens skolor, säger Britt Herder.

Annons

Idekulla friskola fick sitt uppsving när kommunen beslöt att lägga ned Trojaskolans högstadium. De flesta elever valde då att fortsätta sin skolgång hos Idekulla. Enligt lagen måste kommunen betala deras skolgång med så kallad skolpeng.

Tingsryds kommun har ansett att skolskjuts inte räknades in i skolpengen. Därför har Idekulla skola ordnat med egen skoskjuts på egen bekostnad.

Britta Herder anser att också kostnader för skolskjuts ska betalas av kommunen enligt nya skollagen.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons