Annons

Gör konst på masonit

Konstnären Björn Bengtson från Tranås måste måla för att hantera livets in- och uttryck: "Jag vill måla med viss fysisk kraft och följa handens spår."
Tingsryd • Publicerad 9 oktober 2010
Konstnären Björn Bengtson från Tranås.
Konstnären Björn Bengtson från Tranås.Foto: Bernd Blankenburg
Björn Bengtson målar hellre på masonit än på duk.
Björn Bengtson målar hellre på masonit än på duk.Foto: Bernd Blankenburg
Motiv hämtat ur skogen.
Motiv hämtat ur skogen.Foto: Bernd Blankenburg

Det betyder att han gärna tar i, trycker till, repar och sätter kraftspår på sina målningar. Den tekniken kräver ett tåligt underlag.

– Jag använder masonit som underlag. Duk är för känslig, säger Björn Bengtson som nu ställer ut på Tingsryds bibliotek fram till den 5 november.

Annons

Fysiskt måleri alltså. Han säger att han vill bevara sin spontanitet. Han tar i för att det ska kännas och han vill se hur motivet växer fram: "Hela den processen är viktig för mig."

Motiv hittar han i skogen där han arbetar för brödfödan. Det han ser tar han med sig in i konstnärslivet och förvandlar allt till abstrakta verk.

– Någon recensent beskrev min konst som slarvig minimalism, skrockar Björn Bengtson.

Han ser sig som lycklig lottad eftersom han inte behöver sälja tavlor för att klara uppehället.

– Om nån säger att han inte förstår sig på mina tavlor så blir jag inte ledsen för det.

Björn Bengtson är inbjuden av Roger Simonsson från Tingsryds Konstförening. De känner varandra sedan de utbildade sig på Börge Hovedskous målarskola i Göteborg i början av 1980-talet.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons