Annons

Grön gubbe misstänktes vara dynamit

Det var inte dynamit. Men länge rådde osäkerhet kring vad det var.
– Färg, form och utseende tyder på en attrapp. Blind sprängdeg som kan ha använts i övningssyfte, säger Olle Hansen från bombskyddssektionen vid Skånepolisen.
Tingsryd • Publicerad 19 januari 2012
Tomas Nilsson vill inte ha gröna dynamitliknande saker i sin återvinningscontainer: "Då ringer jag polisen."
Tomas Nilsson vill inte ha gröna dynamitliknande saker i sin återvinningscontainer: "Då ringer jag polisen."Foto: Bernd Blankenburg
Blind sprängdeg eller modellera. Förmodligen tillverkat i övningssyfte.
Blind sprängdeg eller modellera. Förmodligen tillverkat i övningssyfte.Foto: Bernd Blankenburg

Det var han som med hjälp av mobilsända bilder bedömde det märkliga och i början skrämmande fyndet i elektronikcontainern på återvinningscentralen i Väckelsång.

Det var Tomas Nilsson från kommunala renhållningsförvaltningen som hittade den i papper inrullade gröna gubben.

Annons

– Min första reaktion var att backa direkt. Det såg ju ut som en dynamitgubbe. Dessutom hittade jag i samma kartong annat militärmateriel. Till exempel en uppsamlingspåse för tomhylsor som man fäster på en k-pist, säger han.

Ansvarskänslan tog över.

– Det är ju självklart. Hittar jag något som liknar dynamit då ringer jag polisen!

Och polismyndigheten tog fyndet på fullaste allvar. Man ville ha foto på den misstänkte gubben. Turligt hade en chaufför från Urshults Åkeri kommit till återvinningscentralen för att tömma elektronikavfall ur containern. Bilder togs med mobilen och skickades till polisen.

– Men det var inte nöjda med bilderna och skickade därför en polispatrull som tog egna foton och mejlade iväg dem till bombgruppen i Malmö, berättar Tomas Nilsson.

Och där gjorde alltså Olle Hansen sin bedömning av fyndet. Det var alltså ofarligt.

– Men vi bad Tomas Nilsson ta vara på blinddegen. Nästa gång vi har ett ärendet i Växjö hämtar vi det. Vi vill inte att sådana här saker ännu en gång slängs bland soporna. Då får vi ju samma onödiga arbete en gång till, säger Olle Hansen.

Tomas Nilsson i sin tur uppmanar kommunbor som tömmer hus och skjul med militärmateriel att lämna det till polisen direkt.

– Sådant ska inte hamna i omlopp bland soporna. Det skapar bara en massa arbete. Och om det verkligen hade varit dynamit då hade jag slutat på jobbet och börjat med något annat, säger han.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons