Annons

Han skapar strategier för ett attraktivare Tingsryd

Friluftsliv, trivsel, god samhällsservice och attraktivt boende måste in i Tingsryds kommuns näringslivsstrategi.
– Alla mina samtal och möten med industrifolk, företagare, entreprenörer och handlare har landat i detta. Att skapa attraktivitet är den bästa strategin för att utveckla näringslivet, säger näringslivsutvecklare Anders Borgehed.
Tingsryd • Publicerad 22 december 2010
Anders Borgehed med sonen Erland tycker att attraktiva livsvillkor kommer före jobbet: "För mig var Tingsryd en småskalig, trygg kommun med möjligheter."
Anders Borgehed med sonen Erland tycker att attraktiva livsvillkor kommer före jobbet: "För mig var Tingsryd en småskalig, trygg kommun med möjligheter."Foto: Bernd Blankenburg

När han arrangerar träffar för näringslivet och går igenom vilka utmaningar och problem företagen står inför kommer det alltid fram att kommunens gamla program för näringslivet inte passar dem.

–  Våra företag vill att vi ska skapa bra förutsättningar för deras verksamheter. De säger att folk inte flyttar till jobb utan där människor vill vara, bo och trivas. Attraktivitet lockar folk och jobb skapas där folk finns.

Annons

En attraktiv kommun öppnar möjligheter.

– Attraktivt boende, friluftsliv, bredband och god allmän service önskas mest. Det behöver företagen för att rekrytera kompetens, chefer och specialister. Det är ingredienser vi måste koka ned till både en lokal och en regional framtidsstrategi för näringslivsutveckling, säger Anders Borgehed.

Därför är han med nu när plankontoret gör en översiktsplan för LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära lägen). Därför ser han fram emot att Åsnens nationalpark bildas. Därför är han entusiastisk över planerade, regionala cykel- och kanotleder.

Eons regleringsdamm vid Granö ingår i näringslivsutvecklare Anders Borgeheds strategi att höja Tingsryds kommuns attraktivitet. Dammen är utpekad som ett av LIS-områden vid Ryd.

– I Granö slutar Värendsleden, en kanotled som är 120 kilometer lång. Här går också Sydostleden för cykling förbi. Vi pekar ut Granö för entreprenörer som kanske ser affärsmöjligheter.

Även Norraryd är ett tänkt LIS-område som kan utvecklas för camping och friluftsliv. I Mossbrohult och runt Brändeborg öppnas möjligheter för attraktivt, strandnära boende.

Det finns LIS-områden i flera kommundelar.

– LIS-planen är ett viktigt steg till att skapa en attraktiv kommun där entreprenörer kan se möjligheter och invånare känner trivsel, säger Anders Borgehed.

I knät har han yngste sonen Erland, 1,5 år. Den äldre sonen Gunnar är tre och ett halvt år och går redan i förskolan.

– När jag var yngre ville jag ut i världen och göra karriär. Sedan föddes min förste son och annat blev viktigare. Min fru Kristin och jag letade efter andra jobb och nya möjligheter.

Annons

Då var Anders Borgehed, magister i ekologisk ekonomi, direktör för Rauland Högfjellshotell i Norge. Född i Urshult var Tingsryds kommun ett alternativ.

– En trygg kommun, småskalig men med möjligheter och bra för mig som småbarnsförälder. Sedan kom chansen att också få ett jobb som näringslivsutvecklare.

Bra och attraktiva livsvillkor kommer före jobbet. Anders Borgehed tror att han inte är ensam om den prioriteringen.

Anders Borgehed

Född den 29 maj 1979.

Gift med blivande sångerskan Kristin.

Paret har två barn, Gunnar 3,5 och Erland, 1,5 år.

Han är magister i ekologisk ekonomi (Mälardalens högskola).

Innan han blev näringslivsutvecklare var han hotelldirektör I Norge (500 bäddar).

Hobby: Folkdans och fågelskådning.

Bor i Urshult.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons