Annons

Heta känslor under debatt om demokratiberedning

Demokrati är svårt. Efter gårdagskvällens sammanträde av kommunfullmäktige framgick det att demokrati blivit ännu svårare inom Tingsryds kommun.
Tingsryd • Publicerad 29 oktober 2010

Vid denna tidnings pressläggning var det mycket oklart vilka beslut som skulle fattas angående de förslag som den tidigare demokratiberedningen hade lagt fram.

Under en mycket intensiv debatt steg till exempel irritationen mellan ledamöter från Moderaterna och Centerpartiet. Just de två partier som ska diskutera fram en ny borgerlig allians. M och C har svårt att umgås. Vilket onekligen gladde Socialdemokraterna.

Annons

Demokratiberedningens förslag har redovisats tidigare. Kvällens stora knäckfrågor som vållade både häftig debatt och irritation var främst två.

Nämligen om en ny teknisk nämnd skulle inrättas. Här krockade M och C så det small.

Den andra frågan är huruvida en arvoderad kommunfullmäktige i framtiden skulle ha sina sammanträden på dagtid med början klockan 15. Här ställde sig Moderaterna på Socialdemokraternas sida.

Detta torde C-gruppen ha uppfattat som ett försök att rent ut sagt jävlas med dem.

Kvällens fullmäktigemöte var det sista för de ledamöter som hade valts vid valet 2006. Nästa torsdag den 4 november sammanträder nyvalda fullmäktige för första gången.

Då skulle egentligen vara klart hur och med vilken politisk majoritet Tingsryds kommun de kommande åren ska styras. Efter torsdagskvällen verkar det så som om den borgerliga alliansen inte hinner enas till dess om ett gemensamt politiskt program.

Inför fortsatta förhandlingar om en eventuell gemensam borgerlig allians på måndag är det främst Centerns representanter som anlägger bistra och spända miner.

– Ja, det är en riktig tolkning, intygade fullmäktiges ordförande Sven-Erik Svensson.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons