Annons

Historiska vingslag under nationaldagen

Historieprofessorn Dick Harrison letar sig till Korrö under nationaldagen. Liksom Smålands karoliner. Det blir en lärorik dag för tillbakablick och kultur.
Korrö • Publicerad 23 maj 2018
Smålands karoliner från nationaldagsfirandet 2017, då de blågula marscherade på Kalmars gator.
Smålands karoliner från nationaldagsfirandet 2017, då de blågula marscherade på Kalmars gator.Foto: Lotta Zaar

Den 6 juni arrangerar Korrö en historisk temadag fylld med lärorika aktiviteter.

Föreningen Smålands karoliner kommer och slår upp sitt fälttält på området, samt har excercis och uppvisning.

Annons

– Hela föreningen består av 130 personer från Stockholm i norr till Malmö i söder. Men jag tror vi blir runt ett 30-tal som tar oss till Korrö, berättar föreningens ordförande Kaj Nordquist.

Han är själv före detta officer med många års tjänstgöring i Göta ingenjörsregemente i Eksjö.

– Man kan väl säga att vi har vår bas i Eksjö, fortsätter han.

Smålands karoliner brukar göra ett tiotal framträdanden per år och senare i sommar är ett besök i gamla Hansastaden Rostock, som firar 800-årsjubileum, inplanerat.

– Vi har varit runt på många ställen i Norden, men även på andra håll. Syftet är att göra vår kulturhistoria levande. Vi kommer till Korrö med soldater, tross och även familjer med barn och sätter upp ett karolinskt läger för att visa hur livet fungerade ute i fält. Sedan ska jag leda lite exercis också och så demonstrerar vi skytte med mörsare och lite annat smått och gott, berättar föreningens ordförande.

Smålands Karoliner etablerades 1973 i samband med att Norra Smålands infanteriregemente firade sitt 350-årsjubileum. I truppen ingår officerare, spel, fanvakt, pikenerare, musketerare, grenadjärer och artillerister, men även en stor tross som består av kvinnor och barn samt smed, fältskär och andra civila yrkesgrupper.

Smålands Karoliner har till syfte att genom förevisning av karolinerexercis i tidsenlig utrustning och på annat sätt medverka till ökad kännedom om den karolinska tiden i Sverige.

Nationaldagen invigs med tal av tv-historikern Dick Harrison, som även föreläser på logen.

Det blir också aktiviteter för barnen, matservering och mycket annat. Arrangemanget är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan, Lions Tingsryd, Sparbanken Eken och Tingsryds kommun.

Dick Harrison kommer till Korrö, och bjuder på historisk resa.
Dick Harrison kommer till Korrö, och bjuder på historisk resa.Foto: Mats Holmertz
Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons