Annons

Höjda matavgifter för pensionärer

Socialnämnden föreslår att avgifter för pensionärer med matabonnemang höjs. Likaså avgifter för enskilda luncher och för hemsjukvård.
Tingsryd • Publicerad 22 oktober 2010

Det är kommunfullmäktige som senare fattar beslut om de höjda avgifterna ska gälla.

– Vi har jämfört våra avgifter med våra grannkommuners och då ser man att vi i princip ligger i samma nivå som de, säger socialnämndens ordförande Göran Andersson (C).

Annons

I dag kostar ett mat- abonnemang 2 850 kronor per månad. Det ska höjas med 50 kronor. Därmed ligger Tingsryd lägre än Växjö som tar 3 260 kronor i år, men man ligger högre än till exempel Alvesta där ett abonnemang i år kostar 2 670 kronor.

Avgifterna för middag, lunch och matdistribution ska enligt förslaget höjas med två kronor till 47 kronor. Även frukost, kvälls- mat och kaffe höjs måttligt.

Förutom att höja avgifterna för mat ska pensionärer framöver också betala mera för hemsjukvård, trygghetslarm och tillfälliga insatser. Nu- varande timpris för dessa tjänster ska höjas med 15 kronor till 300 kronor

– Vi föreslår också att införa en avgift för träning och behandling av en sjukgymnast eller arbetsterapeut. Hittills har dessa tjänster varit avgiftsfria, säger Göran Andersson.

Enligt socialförvaltningen har det funnits en tendens och risk att dessa avgiftsfria tjänster blir över- utnyttjade. Därför föreslår man här en timavgift på 300 kronor. Om fullmäktige instämmer gäller av- giften i så fall från och årsskiftet.

– Detta är en avgift beräknad per tillfälle. Pensionärer som till exempel behöver ha en sjukgymnast flera gånger per månad ska inte betala mera än maxavgiften för vård och omsorg. Och den är 1 712 kronor per månad, säger Göran Andersson.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons