Annons

Hotellets hyresavtal sägs upp

Tufab har sagt upp avtalet med hyresgästen Kapten Gyllenhorn på Tingsryds hotell. Makarna Gyllenhorn har haft verksamheten i?gång i fyra månader. Det är första gången i hotellets historia som en hyresgäst blir uppsagd.
Tingsryd • Publicerad 26 februari 2014
Tufabs cd Peråke Janén.
Tufabs cd Peråke Janén.Foto: 
Hotell Tingsryd har drivits av Camilla och Johan Gyllenhorn sedan i oktober förra året. Foto: Bernd Blankenburg
Hotell Tingsryd har drivits av Camilla och Johan Gyllenhorn sedan i oktober förra året. Foto: Bernd BlankenburgFoto: 
Camilla Gyllenhorn hoppas att de kan få hotellrörelsen såld och undvika konkurs.Foto: Bernd Blankenburg
Camilla Gyllenhorn hoppas att de kan få hotellrörelsen såld och undvika konkurs.Foto: Bernd BlankenburgFoto: 

- Vi beklagar det här. Vid uppsägningen var Gyllen­horns skyldiga Tufab 93?000 kronor och vi följer reglerna i hyreslagstiftningen, säger Tufabs vd Peråke Janén.

Uppsägningen skedde den 13 februari.

Annons

- Vi larmade om det här redan i november. Det handlar om 100?000 kronor i driftskostnad för verksamheten varje månad och det kan vi inte betala. Det är inte rimligt men ingen har lyssnat, säger Camilla Gyllenhorn som är kritisk till att de inte erbjöds trappstegs­hyra under sin första tid som hyresgäster.

Enligt regelverket har Gyllenhorns fram till slutet av veckan på sig att betala in skulden. Betalas den in så återfår de hyresrätten, annars tvingas de stänga igen verksam­heten direkt.

- Vår förhoppning är att de betalar den hyra de är skyldiga oss. Men vi får se vad som händer i veckan, säger Peråke Janén.

Men Camilla Gyllenhorn är tydlig – den chansen finns inte.

- Nej, nej det går inte och det vet de om. Vi har ingen aning om vad som händer från och med 1 mars. Vi får ingen information alls.

Enligt Peråke Janén handlar de 93?000 kronorna om utebliven hyra från halva december och framåt. Under deras fyra månader långa tid som hyresgäster har en rad brister upptäckts. Bland annat visade en brandskyddsinspektion att entrédörren var för liten för antalet tillåtna gäster och nycklar till hotellet var desamma som på badet. Dessutom påtalade hotellföretagarna brister i inredningen.

– Jag gav dem ett erbjudande om en engångskompensation för de hinder som de fått utstå under sin första tid på hotellet. Men det är inte tal om någon hyresreduktion, säger Peråke Janén.

Camilla Gyllenhorn är kritisk till erbjudandet:

- Han erbjöd oss 5?000 kronor i avdrag under fyra månader bakåt i tiden under förutsättning att vi betalade in februarihyran direkt. Det är en förolämpning.

Camilla Gyllenhorn har lagt ut hotellrörelsen till försäljning via en mäklare för 750?000 kronor. Mäklaren har haft visningar på plats, men Camilla Gyllen­horn menar att hyran skrämmer intressenterna. Nu hoppas hon att Kapten Gyllenhorn ska få fortsätta driva hotellet tills det finns en köpare och med betalning till Tufab pö om pö när det finns möjlighet. En konkurs gynnar ingen, menar hon.

Annons

- En konkurs till skulle kunna vara spiken i kistan. Vi har två alternativ och det är konkurs eller försäljning. Det bästa för alla parter är om vi kan komma undan en konkurs. Kommunen får in sina pengar och vi kan gå härifrån med ett leende, säger hon och fortsätter:

- Vi har ingen aning om vad som händer den 1 mars. Jag får knalla upp på kommunfullmäktige på torsdag och fråga. Det här är bara tragiskt.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons