Annons

Hur reser vi och vart?

Arbetsresor är ganska väl undersökta och dokumenterade. Men Tingsryds invånare reser ju så mycket mera, på fritiden, för att handla, för att besöka vänner eller annat. Att veta mera om dessa resor är värdefullt.
Tingsryd • Publicerad 7 februari 2012

Tingsryds kommun tar nu tillfället i akt för att få reda på resvanor. När nu Trafikverket inom kort skickar ut enkäter till 700 kommuninvånare passar kommunen på att utöka antalet enkäter med ytterligare 1 000.

– Det kostar kommunen högst 40 000 kronor. Men genom denna extra resvaneundersökning kan vi få mycket information. Enkätsvaren kan hjälpa oss att dra slutsatser om människors resor och hur vi ska arbeta för att kunna ge bästa möjliga utbud av till exempel kollektivtrafiken, säger landsbygds-utvecklare Jörgen Larsson.

Annons

Trafikverket är den egent-lige beställaren av resvaneundersökningen.

I  regionen ska 50 000 enkäter skickas ut varav 700 till invånare i Tingsryds kommun. Genom att anta erbjudandet om en egen fördjupad reseenkät (1000 stycken) slår kommunen två flugor i en smäll. Dels får man ett större informations-underlag och dels blir kostnaderna för extraenkäten minimala.

– Trafikverket tycker det är intressant att en landsbygdskommun genomför en sådan undersökning. Sådana resestudier har tidigare knappast genomförts i en kommun som vår, säger Jörgen Larsson.

Han har ganska väl dokumenterade uppgifter om människors arbets-resor. Men lite vet man om alla resor som görs utan att arbetet är resmålet.

–   Cirka 30 procent av alla resor är inte arbetsresor. Vi vet alltså väldigt lite om ett stort reseflöde utanför arbetspendlingen område.

I enkäten (kommer inom kort) ombeds kommun-invånare att beskriva sina resor. Och då menas resor (med bil, buss, cykel, till fots eller annat) med ett syfte eller ärende.

Men joggingturer och promenader för nöjes skull ska inte tas med.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons