Annons

Husägare får måla fasaden svart

När husägarna i kvarteret Vitmåran ville måla sitt hus svart protesterade kommunen högljutt. Nu får man bakläxa av länsstyrelsen som till­låter ett svart hus i området.
Tingsryd • Publicerad 3 december 2011

I våras avslog miljö- och byggnämnden ansökan om ett svartmålat hus på Sadelvägen i Tingsryd. Nämnden fick stöd av förvaltningen och hänvisade till en paragraf i plan- och bygglagen. De ansåg att bostadsområdets karaktär kunde hotas av omfärgningen från falurött till falusvart.

Men husägarna gav sig inte och överklagade nämndens beslut. Nu har alltså länsstyrelsen gett husägarna rätt.

Annons

I sin bedömning skriver de att det sökta bygglovet inte står i strid med vad som står i paragrafen som miljö- och byggnämnden pekade på. De skriver också att varken detalj- eller översiktsplan innehåller några uttalanden om omfärgning och att den svarta färgen inte kan ses som starkt avvikande i området. De bifaller överklagandet och förklarar att området inte heller nämns i Tingsryds kulturmiljöprogram.

Husägarna vill inte uttala sig i ärendet.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons