Annons

HVB-hem ska ge kommunen sju miljoner i överskott

Matematiskt är det enkelt. Staten, läs Migrationsverket, betalar 18 miljoner kronor. Social­nämndens kostnader beräknas till 11 miljoner. Då blir det 7 miljoner kronor över varje år. Plus 16 nya jobb!
Tingsryd • Publicerad 22 november 2014
Storgatan 12 D i Ryd ska ryckas fram ur malpåsen och bli ett hem för cirka 22 ensamkommande flyktingbarn.
Storgatan 12 D i Ryd ska ryckas fram ur malpåsen och bli ett hem för cirka 22 ensamkommande flyktingbarn.Foto: Bernd Blankenburg

Varför ska bara privata aktörer kamma hem vins­ter när Migrationsverket betalar 1?900 kronor per dygn för varje ensamkommande flyktingbarn. Kommunen kan själv ta hand om dessa ungdomar utan att koppla in HVB-entreprenörer.

Därför ska kommunägda hyresfastigheten på Storgatan 12 D i Ryd tas ur målpåsen (obebodd sedan flera år) och göras i ordning för att bli ett HVB-hem. Här ska 22 nyanlända ungdomar få ett hem, vård och boende.

Annons

Tingsryds kommun har i dag en överenskommelse med Migrationsverket på totalt 27 flyktingbarn. Fem av dessa ska inte bo i huset 12 D utan i lägenheter ute i samhället för så kallad utslussning.

Och här kommer överskottet på sju miljoner kronor in i bilden. Pengarna ska nämligen inte stoppas ned i socialnämndens djupa svarta hål av underskott (över 12 miljoner i år).

–?När vi driver det här HVB-hemmet i egen regi som många andra kommuner gör då får vi alltså ett överskott. Dessa pengar vill vi sätta in i en fond. Sedan ska vi använda dessa fondpengar för att stötta upp de flyktingbarn som ska slussas ut för att etablera sig i samhället, förklarar socialnämndens vice ordförande Gert Andersson (S).

Det är här den kommunala ekonomin kan påverkas på ett positivt sätt.

–?I ställer för att tvingas ta pengar från försörjningsstöd så tar vi pengar ut fonden i stället. När flyktingungdomar ska ut i samhället kan de i början behöva stöd med hyran, för att få hjälp att klara ett handikapp eller annat, säger avgående nämndsordförande Kenneth Görtz (M).

Planerna att starta ett hem för vård och boende av asylsökande ungdomar måste godkännas av kommunfullmäktige.

I kalkylerna för det här projektet ingår att socialförvaltningen behöver ha folk för 16 nya tjänster.

–?Vi måste nyanställa eftersom vi inte har den typen av personal i dag, säger Kenneth Görtz.

Avtalet med privata HVB-hemmet i Rimshult ska sägas upp.

Läs mer i lördagens papperstidning.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons