Annons

Idekullas elever kan få skolskjuts

Elever i Ryd och omnejd som går på Idekulla friskola kan få skolskjuts från nästa höst. Barn- och utbildningsnämnden fattar beslut om det nästa vecka.
Tingsryd • Publicerad 6 december 2010

På nämndens bord ligger då ett förslag som säger att elever från Idekulla friskola har möjlighet att på kommunens bekostnad åka med i befintliga skolbussturer in till Ryd.

Av förslagets underlag framgår att detta bara gäller elever som bor på en plats där kommunen redan har skolskjuts in till Ryd. Kommunen kan och vill inte ta ansvar för att anordna särskild skolskjuts för enbart elever på Idekulla.

Annons

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Ohlsson (M) vill inte kommentera förslaget innan nämnden har tagit ställning.

– Det här är ännu inte solklart. Det finns flera frågor att diskutera innan nämnden fattar beslut. Jag vill inte föregripa detta eftersom det är nämnden som bestämmer, säger han.

Att frågan hamnat på nämnden bord beror på att friskolans ägare ansökt om att få skolskjutsen betald av kommunen med hänvisning till en ny skollag. Den träder i kraft den 1 juli 2011.

Skolchefen Yngve Rehnström har tolkat lagen.

– Den nya lagen säger att hemkommunen ska anordna skolskjuts för elever som går i en fristående grundskola inom kommunen, konstaterar han.

Detta under förutsättning att det inte innebär "organisatoriska eller ekonomiska svårigheter" för kommunen. I praktiken kommer kommunen att jämföra kostnaden för skolskjuts till Idekulla skolan med om eleverna i stället hade gått på Dackeskolan.

Lagen begränsar elevernas rätt till skolskjuts om de väljer att gå i en annan skola än den där kommunen skulle ha placerat dem. Eller om de väljer att gå i en annan kommuns skola.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons