Annons

Inflyttarbidrag ger positiv touch

Ännu är det inte slutsnackat om Centerns förslag att fördubbla inflyttarbidraget till kommunanställda när de väljer att bosätta sig inom kommungränsen.
Tingsryd • Publicerad 18 januari 2012
Sören Gabrielsson (C) tror på att höjt inflyttarbidrag har en positiv effekt.
Sören Gabrielsson (C) tror på att höjt inflyttarbidrag har en positiv effekt.Foto: Bernd Blankenburg

Centern stretade emot när majoriteten i kommunstyrelsen viftade bort deras motion med hänvisning till vad näringslivsutvecklare Anders Borgehed kommit fram till i en undersökning. Nämligen att det inte är penningbidrag som lockar folk till Tingsryd.

Enligt Borgeheds undersökning hade ett inflyttarbidrag till kommunanställda inge betydelse för deras val att vilja bosätta sig i Tingsryd. Beslutet att flytta till den ort där man hade jobbet styrdes mera av att det fanns vänner, lägre boendekostnader och att det var närmare till jobbet.

Annons

Sören Gabrielsson (C) står dock fast i sin åsikt att kommunens inflyttarbidrag till anställda inom de kommunala förvaltningarna är en bra idé.

– Självklart är inte enbart frågan om höjt inflyttarbidrag för de kommunanställda som avgör om man flyttar till kommunen. Men vi anser att det kan ge en positiv touch för Tingsryds kommun som arbetsgivare , säger han.

Trots voteringsnederlag i kommunstyrelsen kommer Centern att argumentera för sin motion i kommunfullmäktige den 26 januari. Partiet vill alltså att bidrag ska fördubblas till 10 000 kronor.

– Med höjt bidrag skulle kommunen visa en positiv attityd. Så tänkte även Taif som uppmuntrade sina spelare att bosätta sig inom kommunen. Det var ett lovvärt initiativ, säger Sören Gabrielsson.

När det gäller anställda inom det privata näringslivet så finns inget kommunalt inflyttarbidrag. Privatanställda ska lockas till inflyttning genom att kommunen arbetar förbättrar sin attraktivitet.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons