Annons

Inspektör ska åtgärda miljöfarliga avlopp

400 avlopp i Tingsryds kommun släpper ut sitt avloppsvatten direkt i naturen. Nu har samhällsbyggnadsnämnden beslutat att projektanställa en miljö- och hälsoskyddsinspektör för att få bukt på problemet.
Tingsryd • Publicerad 24 mars 2012

Avloppsinventeringen i Tingsryds kommun blev färdig i januari. Då hade arbetet med de 3 567 avloppen pågått i tre år och 2 000 av dem uppfyller inte miljöbalkens krav på rening.

400 avlopp är dessutom i så dåligt skick att avloppsvattnet går direkt ut i dike, skog eller vattendrag. Ett gediget arbete återstår innan miljön kan anses säkrad på området.

Annons

– Vi hade inte förväntat oss att så många avlopp skulle ha direktutsläppt. Det förvånade oss faktiskt litegrann, säger Sivert Johansson (S) som sitter i samhällsbyggnadsnämnden.

När nämnden höll sitt senaste sammanträde var avloppen en av de viktiga punkterna på dagordningen. Enligt plan- och miljöavdelningens förslag bör en inspektör projektanställas under sex månader.

Målsättningen är att åtgärda minst 100 av de 400 fastigheterna med direktutsläpp under projekttiden. 150 av dem har redan fått brev med uppmaningen om att åtgärda sina avlopp och framöver ska de inspekteras.

– Det blir en del pappersarbete, skriva förelägganden och inspektera avloppen, säger Sara Rudolfsson som är tillförordnad plan- och miljöchef.

Samhällsbyggnadsnämnden höll med om förslaget och beslutade att inrätta en projekttjänst enligt plan- och miljöavdelningens förslag.

Den beräknade kostnaden för dessa 100 avloppstillstånd är 268 000 kronor och de förväntade lönekostnaderna förväntas hamna på omkring 220 000 kronor.

Tjänsten som ska finansieras inom befintlig budget planeras starta i april.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons