Annons

Ja till gemensam handläggning

Kommunstyrelsen har sagt ja till ett samarbete med de andra kommunerna i östra delen av länet kring alkoholhandläggning. Men Lessebo har sagt nej, och först i början på nästa år väntas besked om hur många kommuner som vill vara med.
Tingsryd • Publicerad 11 december 2013
Kenneth Görtz (M), ordförande i socialnämnden.
Kenneth Görtz (M), ordförande i socialnämnden.Foto: Emelie Olsson

– Det kan gå utan Lessebo, så har jag uppfattat det. Men om fler kommuner säger nej kan kostnaderna skena iväg, säger Kenneth Görtz (M) som är ordförande i socialnämnden.

Det är socialnämnden som nu får mandat av kommunstyrelsen att upprätta ett avtal för gemensam alkoholhandläggning i östra länsdelen med Växjö kommun som värdkommun. I dag sköter varje kommun själv handläggning och tillsyn av serveringstillstånd och anmälningar om att sälja folköl.

Annons

– Det blir lite mer personligt i en liten kommun där alla känner alla. Det ska ju inte påverka besluten men kanske kan göra det ändå, säger Kenneth Görtz.

Med gemensamma handläggare för hela östra länsdelen är förutsättningarna för att alla blir behandlade lika större. Lessebo kommun sa nej till samarbetet i huvudsak av ekonomiska skäl, men för Tingsryds del ska kostnaderna inte bli högre än de är i dag - förutsatt att de andra kommunerna vill vara med. I januari nästa år är det troligen klart vilka som säger ja.

– Är det fler som inte är intresserade då får vi räkna på kostnaderna igen. Det är ju skattepengar vi jobbar med så vi måste vara noga. Vi vill ju kunna se våra väljare i ögonen, säger Kenneth Görtz.

Maria Bohlin
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons