Annons

Jitech vänder blicken mot Kina

Jitech AB hade gjort stora ekonomiska investeringar. Då kom den globala finanskrisen och stoppade alltihop. Endast en stabil grund och ett bra förtroende hos kunder och leverantörer räddade företaget från en konkurs.
Nu vädrar man morgonluft igen.
Tingsryd • Publicerad 18 augusti 2010
Bernd Krüger var med när det blåste snålt på Jitech under finanskrisen.
Bernd Krüger var med när det blåste snålt på Jitech under finanskrisen.Foto: Linn Hedesström Blad
Mattias Adamsson in action på Jitech i Tingsryd.
Mattias Adamsson in action på Jitech i Tingsryd.Foto: Linn Hedesström Blad
Roland Johnsson ser stora möjligheter på den kinesiska marknaden.
Roland Johnsson ser stora möjligheter på den kinesiska marknaden.Foto: Linn Hedesström Blad
Johan Jonasson är i farten under ett arbetspass på Jitechs anläggning i Tingsryd.
Johan Jonasson är i farten under ett arbetspass på Jitechs anläggning i Tingsryd.Foto: Linn Hedesström Blad
Jesper Carlsson är en av de anställda på Jitech i Tingsryd.
Jesper Carlsson är en av de anställda på Jitech i Tingsryd.Foto: Linn Hedesström Blad
Jitech och dess personal vädrar morgonluft igen efter en tuff tid.
Jitech och dess personal vädrar morgonluft igen efter en tuff tid.Foto: Linn Hedesström Blad

När Jitech AB mådde som allra bäst hade företaget en personalstyrka på 228 personer. Samtidigt förberedde företagsledningen diverse olika projekt som skulle göra verksamheten ännu bättre.

Då kom krisen med stort K.

Annons

Plötsligt befann sig Jitech AB i en situation där man helt enkelt tvingades slåss för att överhuvudtaget överleva. Försäljningen minskade med 50 procent på ett halvår och de 228 anställda bantades ner till ett 80-tal personer som fick vara kvar.

Det prekära läget gällde inte bara för Jitech utan även för alla andra aktörer på marknaden.

– Vi hade stora investeringar som vi inte kom ur i det skedet. Företaget överlevde till stor del därför att vi hade ett bra rykte hos såväl kunder som leverantörer. De hjälpte till att dra upp oss igen. Vi klarade oss också bra eftersom vi agerade så pass snabbt som vi gjorde, säger Roland Johnsson, ägare och vd på Jitech.

Vad lärde ni er av krisen?

– Att ingenting är säkert och att allting kan raseras till noll och ingenting, säger Roland Johnsson.

Nu är den värsta tiden över och Roland Johnsson har börjat titta framåt igen. Det här märks exempelvis på att företaget nu har haft möjlighet till nyanställningar. När Smålandsposten besöker Jitechs anläggning i Tingsryd finns det omkring 165 personer i besättningen.

– Hittills i år har vi plockat in omkring 35 personer och fler ska det bli, säger Roland Johnsson och inköpschefen Anders Paulsson, som också närvarar under en del av besöket.

Utöver de redan intagna har Jitech även ett antal platsannonser ute där man söker efter ytterligare kompetent personal. På sikt hoppas Roland Johnsson och Anders Paulsson att man ska kunna ha samma antal anställda som under de riktiga glansdagarna innan krisen.

– Det kommer att ta sin tid att få företaget riktigt stabilt igen. Vi känner dock att vi börjar närma oss den nivå vi hade när finanskrisen kom, säger Roland Johnsson.

En bidragande orsak till Jitechs spirande optimism handlar om att den kinesiska marknaden befinner sig i ett väldigt expansivt läge just nu. Där går det att ta stora marknadsandelar, vilket är Jitechs självklara ambition.

Annons

– Kina kommer förmodligen snart att gå förbi USA som den ledande nationen på marknaden. Det händer jättemycket där just nu. Därför vill vi hålla oss bra framme där, säger Roland Johnsson vidare.

Roland Johnsson och Anders Paulsson har även noterat att aktörerna på marknaden numera agerar annorlunda gentemot hur det såg ut innan krisen.

– Numera pratar man till exempel inte om årsvolymer längre. Istället handlar det om månadsvolymer, säger Anders Paulsson.

Markus Danielsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons