Annons

Jubileum efter 365 konserter

En av Sveriges mest framgångsrika arrangör av kammarmusik firar jubileum. Den 18 september kör Tingsryds konsertförening i gång sin 25:e musiksäsong.
Tingsryd • Publicerad 25 augusti 2010
Tingsryds konsertförening justerar programbladet för sin jubileumssäsong. Från vänster Birgitta Bornholm, Kerstin och Stephan Elg, Barbro Hallerborn, Rita Fröberg och Nieta Gunnartz.
Tingsryds konsertförening justerar programbladet för sin jubileumssäsong. Från vänster Birgitta Bornholm, Kerstin och Stephan Elg, Barbro Hallerborn, Rita Fröberg och Nieta Gunnartz.Foto: Bernd Blankenburg

– Tiden har gått så fort nu när man blickar bakåt. Och tänk så många konserter vi hunnit arrangera, säger föreningens ständige ordförande Rita Fröberg.

Föreningen bildades i februari 1986 och de berömda abonnemangskonserter startade 1989. Under åren har det blivit 365 konserter.

Annons

Att dra i gång konserter på en liten ort som Tingsryd i form av en abonnemangsserie var en stor nyhet som flera av landets stora tidningar uppmärksammade när det begav sig. Det var inte så konstigt. Det ska nämligen vara ekonomiskt omöjligt för en förening med 140 medlemmar att kunna sälja abonnemangskonserter på vischan.

Men det har gått.

– I starten fick vi mycket stöd och hjälp av Gunilla von Bahr som då var chef för Stiftelsen Musik i Kronoberg. Hon ordnade kända presentatörer till våra abonnemangskonserter och lät många av Musica Vitaes premiärer ske i Söderportkyrkan i Tingsryd, berättar Rita Fröberg.

På så vis fick musiken en viktig plattform på landsbygden.

Årets abonnemangsserie startar den 18 september med Dahlkvistkvartetten som följs av The Amsterdam String Quartett den 16 oktober.

I Söderportkyrkan har många musikartister börjat sin väg mot berömmelse.

– Det gäller att ha näsa och upptäcka de unga talangerna innan de utvecklats till världsartister. Man kan säga så här att många blivit kända och berömda efter sina uppträden i Söderportkyrkan i Tingsryd, säger Rita Fröberg med glimten i ögat.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons