Annons

Jubileum på platsen där allt började för 25 år sedan

När Almundsryds LRF arrangerar sin årliga skogsdag då körs alla deltagare runt i skogen i pyntade vagnar. I år kanske man till och med bjuds på ett glas saft under turen. För det är jubileum i år.
Tingsryd • Publicerad 25 augusti 2010
De förbereder jubileumsdagen. Från vänster Jan-Erik Gustavsson från Vida, Paul Nilsson från Sparbanken Eken, Anders Olsson och Kjell Brorsson från Södra, Niklas Johansson från Sydved, markägaren Morgan Håkansson, skogsstyrelsens områdeschef Roland Winquist och Jan Jeppsson från Almundsryds LRF.
De förbereder jubileumsdagen. Från vänster Jan-Erik Gustavsson från Vida, Paul Nilsson från Sparbanken Eken, Anders Olsson och Kjell Brorsson från Södra, Niklas Johansson från Sydved, markägaren Morgan Håkansson, skogsstyrelsens områdeschef Roland Winquist och Jan Jeppsson från Almundsryds LRF.Foto: Bernd Blankenburg
Stensjömåla gård.
Stensjömåla gård.Foto: Bernd Blankenburg

– Det är tjugofemte gången i rad som vi arrangerar en skogsdag. Vi började 1985 på Stensjömåla gård. Och i år återvänder vi hit. Man kan säga en cirkel är sluten, säger Jan Jeppsson från LRF-föreningen.

Det är inte bara av nostalgiska skäl som skogsdagen den 28 augusti arrangeras på gården som sedan 1995 ägs av Morgan Håkansson. Det finns saker som lämpligen kan kollas upp.

Annons

Skogsstyrelsens områdeschef Roland Winquist vet något om detta.

– Den tidigare ägaren av gården, Harry Johnsson, planterade några främmande trädslag på sina marker. Till exempel lärk och olika nordamerikanska grantyper som sitka, grandis och douglas. På skogsdagen blir det intressant att se hur experimentet har lyckats.

Roland Winquist berättar att lärk blivit ett populärt trädslag efter stormarna.

– Planterar man gran så får man ju vänta i 60–70 år innan man kan avverka. Lärken växer mycket snabbare, är rötbeständig och stormfast eftersom den tappar barren under vintern. Jag vet flera skogsägare som planterade lärk för att kunna få en snabb avverkning, säger han.

Temat för skogsdagen blir också mycket lämpligt, nämligen skogsproduktion. På Stensjömåla gård har Roland Winquist och kollegorna från Södra, Vida och Sydved ideala förhållanden för att kunna visa produktionens olika stadier från röjning, gallring till avverkning.

Att konkurrerande skogsbolag samsas på en skogsdag är inget nytt längre. Annat var det förr.

– I början var det bara den kooperativa delen inom LRF som fick vara med, som Södra och Föreningsbanken. Men hade vi hållit fast vid den linjen då hade vi nog inte haft kvar en LRF-avdelning i socknen, säger Jan Jeppsson och anspelar på bondefolkets minskande skara.

Numera får man syssla med nästan vad som helst för att kunna bli medlem i LRF. Och konkurrerande skogskonsulenter kan träffas i avslappnade former för att planera en skogsdag.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons