Annons

Kaskad – dyrt men viktigt

I över 20 år har Vattenpalatset Kaskad kostat kommunen runt fyra miljoner skattekronor varje år. Den utgiften kommer att vara kvar i många år till. Trots att badet genom Medley fått en ny entreprenör. Ingen vinstaffär alltså.
Tingsryd • Publicerad 4 januari 2012
Foto: 
förlustaffär för kommunen För kommunen går det aldrig att göra någon vinst i kronor på Vattenpalatset Kaskad. Men fler besökare kan ge positiva ekonomiska bieffekter.
förlustaffär för kommunen För kommunen går det aldrig att göra någon vinst i kronor på Vattenpalatset Kaskad. Men fler besökare kan ge positiva ekonomiska bieffekter.Foto: 
Foto: 

– Badet är ändå så viktigt att det är värt priset, säger kultur- och fritidschefen Stefan Johansson.

Priset som måste betalas kan också uttryckas så här. För varje badgäst som betalar entré måste Tingsryds kommun lägga till cirka 60 kronor för att det ska gå ihop sig.

Annons

– Vi räknar med att kommunen måste subventionera badet även i fortsättningen, säger Stefan Johansson.

Medley är entreprenör sedan årsskiftet. Det märktes direkt eftersom det för första gången i Kaskadens historia var öppet på en måndag. Avtalet med kommunen innebär att badet ska hållas öppet 360 dagar per år.

Avtalet gäller i 4,5 år med möjlighet att förlänga det med ytterligare två år. Från och med år tre betalar Medley en ersättning till kommunen. Det börjar med 300 000 kronor och ökar.

Skulle Medley driva Vattenpalatset i sammanlagt 6,5 år kan kommunen räkna med en ersättning på totalt 2,2 miljoner kronor.

– Det beloppet balanserar de investeringar som kommunen via Tingsryds Utveckling och Fastighets AB, Tufab, gör för bygget av det nya gymmet, upplyser Stefan Johansson.

Gymmet är en viktig del i uppgörelsen mellan kommunen och Medley. Det är genom gymmet de värden ska skapas som till sist ändå rättfärdigar alla kommunens kostnader. Badet och gymmet ska tillsammans höja sin attraktionskraft och locka besökare till Tingsryd.

Hur det ska gå till formulerade Medley (driver även Växjö simhall) när företaget lämnade anbud för driften av Vattenpalatset Kaskad.

Äventyrsdelen i Tingsryd är särskilt välanpassad för familjer med lite yngre barn. Det är ett bra komplement till Växjö simhall som har attraktioner för de äldre och lite våghalsigare barnen och ungdomarna.

Genom det nya gymmet vill Medley (investerar i utrustningen) nå sin målsättning att göra badet till Tingsryds viktigaste anläggning för idrott, rekreation och folkhälsa.

Och här kommer kommunens eventuella vinst in i bilden.

Annons

– Vår vinst ska bli fler besökare till Tingsryd. Och fler besökare och turister till Tingsryd är mer värt än de kostnader som kommunen har för badet, säger Stefan Johansson.

Ingen badanläggning i Sverige kan betala sina egna driftskostnader.

Badet i Tingsryd ska komplettera Växjö simhall.

Entreprenadhyra. I stället för att utställa en bankgaranti betalar Medley en månadshyra i förskott. Sammanlagt 5 miljoner kronor per år. Återbetalas månadsvis i efterskott av kommunen såsom entreprenadersättning.

Ersättning. Från och med tredje till och med sjätte året ska Medley betala totalt drygt 2,2 miljoner kronor i ersättning till kommunen.

Gym. Kommunen (Tufab) bygger ett gym och Medley investerar i dess utrustning.

Lokalhyra. Kultur- och fritidsnämnden betalar årligen hyra till fastighets­ägaren (Tufab) på tre miljoner kronor. Plus cirka en miljon för el, vatten, värme, sophantering, med mera.

Driftskostnader. Medley övertar vissa driftskostnader på cirka 3,2 miljoner kronor. Till exempel för personal, städkemikalier, inköp till kiosk, med mera.

Intäkter. Fritidsförvaltningen hade tidigare intäkter från badet på i snitt 2,7 miljoner kronor per år (övertas av Medley).

Målsättning. Att öka antal besökare från cirka 60 000 till 80 000 per år.

Subvention. Varje badbesök subventioneras av kommunala medel med cirka 60 kronor (ingår i ekonomin ovan).

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons