Annons

Kommunägda Korrö i svår sits

Tingsryds Utvecklings- och Fastighets AB (Tufab) vill inte köpa kommunägda Korrö hantverksby. Nu har ärendet gått tillbaka till samhällsbyggnadsnämnden som inte kan investera 5,3 miljoner kronor i en kommersiell verksamhet.
Tingsryd • Publicerad 28 december 2013
Korrö har blivit mer populärt än vad någon kunde hoppas på när restaurangen kom till 2007.
Korrö har blivit mer populärt än vad någon kunde hoppas på när restaurangen kom till 2007.Foto: Bernd Blankenburg

– När Tufab sa nej hamnade det återigen i knät på oss. Men vi kan inte göra så stora investeringar hos en specifik näringsidkare, säger nämndens ordförande Carl-Henrik Henmalm (M).

Korrö hantverksby fick sin restaurang med kök 2007 med förhoppningen om 100 sålda måltider per dag. Nu är försäljningen emellanåt sex gånger så stor och köket måste anpassas till efterfrågan.

Annons

En utredning visade att det krävs en ombyggnad av köket för omkring 5,3 miljoner kronor för att hyresgästen ska kunna servera den stora mängden mat.

Då hopade sig problemen. Samhällsbyggnadsnämnden som i dag har ansvaret får inte göra en så stor investering i en verksamhet som drivs i konkurrens med andra matställen. Förslaget blev att sälja Korrö till Tufab som skulle kunna göra investeringen utan att det strider mot kommunallagen. Men nu har Tufab alltså sagt nej till förslaget.

– Korrö passar inte den struktur vi har i vårt bestånd i dag. Tufab äger industrilokaler, säger Tufabs vd Peråke Janén och fortsätter:

– Det är en av faktorerna. I övrigt har vi andra kommande projekt där vi har större anledning att investera våra pengar, säger han utan att vilja berätta mer om vad som komma skall.

Om och hur situationen i så fall ska lösas på Korrö är än så länge oskrivet. Nu ska samhällsbyggnadsnämnden skicka ärendet vidare till kommunstyrelsen för vidare handläggning.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons