Annons

Kommunen ser stort intresse i Ryds Båt

För Tingsryds kommun är Ryds Båtindustris överlevnad viktig. Blir lokalt ägande aktuellt kan kommunen stå till tjänst, men kommunalrådet Arne Karlsson (M) oroar sig över de stora företagens intresse.
Tingsryd • Publicerad 20 juli 2012
Ryds Båtindustri.
Ryds Båtindustri.Foto: Bernd Blankenburg
Anders Borgehed.
Anders Borgehed.Foto: 
Arne Karlsson (M).
Arne Karlsson (M).Foto: 

– Man är ganska liten i sammanhanget. Tar någon stor jätte över verksamheten så flyttas den härifrån, för dem är Ryd ingenting, säger han.

Han menar att Tingsryds kommun på olika sätt är aktiva i det nu pågående arbetet efter konkursen. Men vilka diskussioner som förs eller vilka potentiella lösningar som finns vill han inte gå in på. Han menar dock att båttillverkaren är av stor vikt både för Ryd och för kommunen som helhet.

Annons

– Ryds Båt har tradition långt tillbaka i tiden med stort kunnande och många duktiga människor finns just i Rydområdet. Det vore hemskt synd om de skulle köpas upp av en stor jätte.

Näringslivsutvecklare An­­ders Borgehed håller med.

– Ryds Båt är av stor betydelse för kommunen. Alla stora arbetsgivare är viktiga och här finns en historia som också är identitetsskapande. Ett slut på det skulle vara väldigt olyckligt, säger han.

Det har framkommit att det finns flera intressenter gällande tillverkningen i Ryd. Finska Bella Boats är en potentiell köpare. Senast i gårdagens tidning förklarade vd:n Raimo Sonninen att en vinst för Bella Boats kan innebära att tillverkningen i Ryd flyttas till Finland. Arne Karlsson (M) menar dock att läget inte är helt hopplöst.

– Om man skulle hitta en lokal köpare skulle vi från kommunen kunna gå in och hjälpa till. Men då krävs det att köparen finns i trakten och inte är en storkoncern, säger han.

Han menar att man vid två tillfällen i Ryds Båtindustri AB:s historia hjälpt till med lokalkostnaderna. Det gör det enklare för en mindre, lokal aktör att ta över eftersom driftskostnaderna är höga och en småföretagare inte har samma möjlighet att låna.

– Jag kan inte säga mycket om det i nuläget. Det finns idéer, men till syvende och sist är det helt upp till konkursförvaltaren.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons