Annons

Kommunhus vill höja hyran rejält

På fredag möts Tingsryds kommunägda bostadsstiftelse Kommunhus och Hyresgästföreningen. Kommunhus vill höja hyrorna med 3,81 procent.
Tingsryd • Publicerad 6 december 2010

Det är inte lika högt som vad Uppvidingehus begär, 5,57 procents höjning. Inte heller lika högt som Allbohus i Alvestas krav på 5,5 procent.

Men av de allmännyttiga bostadsbolagen i länet lägger sig Kommunhus dock på en tredje plats före Vidingehem i Växjö, 3,36 procent och Lessebohus, 3 procent.

Annons

När det gäller Kommunhus är utgångskravet för hyreshöjningen lite grand ett resultat av ett uppdämt behov. Bostadsstiftelsen avstod nämligen från att höja hyran vid 2009-års förhandlingar.

– Då rådde det lågkonjunktur, även räntan var låg och det fanns en osäkerhet om hyresgästerna kunde betala en höjd hyra. I år har vi ett helt annat läge, säger Kommunhus avgående vd Frank Larsson.

Dels är läget bättre för hyresgästerna. Den allmänna ekonomiska krisen verkar vara avvärjd och konjunkturens pilar pekar uppåt. Bedömningen är således att det finns ett utrymme för höjd hyra.

Även om hyresgästerna kanske inte håller med om det, så är det i alla fall bostadsstiftelsens utgångspunkt när förhandlingarna med Hyresgästföreningen startar på fredag.

– Vi måste kompensera oss för allmänt ökade kostnader. Generellt sett ökar allting, löner, material och all slags tjänster. Även räntan är på väg upp, summerar Frank Larsson det rådande läge.

Räntan har stor betydelse för Kommunhus. Med cirka 200 miljoner kronor i lån kostar varje tiondels räntehöjning mycket pengar. År 2008 betalade Kommunhus drygt 8 miljoner kronor i räntor. År 2009 sjönk den utgiften till 5,8 miljoner.

Frank Larsson poängterar något som mest av allt pockar på.

– Det är främst underhållsbehovet på våra fastigheter som måste ha mera pengar.

Behov av underhåll är alltid stort, men nu med en viss eftersläpning anser bostadsstiftelsens styrelse att brister måste åtgärdas.

Kommunhus har 1083 lägenheter och därmed ligger stiftelsen på tredje plats även här efter Vidingehem (1747) och Allbohus (1702).

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons