Annons

Kommunstyrelsen kräver att sotningen ska fungera

Kommunalrådet Patrick Ståhlgren (M) och eniga politiker i kommunstyrelsen slår nävarna i bordet och kräver bättre sotning.
Tingsryd • Publicerad 27 juni 2014

– Det är en säkerhetsfråga att sotningen fungerar, säger Patrick Ståhlgren.

De ledande politikerna är upprörda över hur Räddningstjänsten östra Kronoberg (RÖK) har bemött tingsrydsbor som har anmält sotningsverksamheten under flera år. Anmälningarna rör krav på betalningar på outförda arbeten och andra problem.

Annons

– De svar som invånarna fått av räddningstjänsten är inte tillräckliga. Och vi saknar en handlingsplan.

Kommunstyrelsen hade ett extrainsatt möte i går för att besluta att skicka en skrivelse till räddningstjänsten.

– Nu vill vi ha resultat. En sotningsverksamhet som fungerar långsiktigt är viktigt för brandsäkerheten, säger Patrick Ståhlgren.

Sotningen utförs av en entreprenör.

– Vi har haft samtal med ledningen efter synpunkter. Detta eftersom det har funnits avvikelser. Så mycket kan jag kommentera innan jag fått skrivelsen, säger Per Petterson, räddningschef på RÖK.

31 procent av alla bränder i villor, parhus, radhus och fritidshus i Sverige är relaterade till eldstäder och skorstenar, enligt Myndigheten för samhällskydd och beredskap.

Enligt lagen om skydd mot olyckor är det kommunen som i brandförebyggande syfte ansvarar för att sotning och brandskyddskontroll utförs.

I det här fallet samarbetar Tingsryds kommun med kommunerna i Lesse­bo och Uppvidinge i ett kommunalförbund som organiserar RÖK. Själva­ brandskyddskontrollen och sotningen i bostäderna i dessa tre kommuner är i sin tur utlagt på entreprenad.

Anna Snellman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons