Annons

Kort varsel för ny bostadsplan

Ett förslag på hur kommunen ska arbeta med bostäder togs fram tidigare i veckan. Det måste klubbas den 3 september om kommunen inte vill gå miste om statsbidraget.
Det är bråttom, så länsstyrelsens synpunkter får vänta.
Tingsryds kommun • Publicerad 8 augusti 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018
Kommunens program för bostadsförsörjning kommer kunna träda i kraft först nästa mandatperiod.Foto: Josefine Thureson

Varje mandatperiod har kommunen ett ansvar att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen.

Riktlinjerna ska innehålla mål för bostadsbyggande och hur kommunen ska jobba mot dessa för att tillgodose behovet av bostäder.

Annons

Bostadsplanen för Tingsryds kommun, som för närvarande endast är ett förslag till beslut från kommunstyrelsens arbetsutskott, behöver tas i ytterligare flera led innan den kan fastställas.

I tjänsteskrivningen står det att förslaget ska vara uppe i kommunfullmäktige den 3 september. Då är det bara sex dagar kvar av mandatperioden. Det lämnar snäva marginaler för att arbeta med eventuella synpunkter.

Varför gör ni det här så här sent?

– Jag håller inte riktigt med om att det är sent. Det har varit en lång process kring det här, säger kommunalråd Mikael Jeansson (S) och förklarar:

– Det finns väl flera skäl till det, bland annat så handlar det om personalresurser. Vi har haft hög omsättning på tjänstepersoner. Det är väl en av anledningarna.

Hösten 2017 inleddes det omfattande arbetet med att ta fram underlag till ett bostadsförsörjningsprogram för Tingsryds kommun. Tre år efter det att nuvarande politiska positioner tilldelats.

Programmet baseras framför allt på en analys av befolkningsutvecklingen, efterfrågan på bostäder, bostadsbehovet för särskilda grupper, framtidsplaner och marknads- och kommunförutsättningar.

Men enligt länsstyrelsen har det flera brister. Det saknas till exempel en hänvisning till plan- och bygglagen, en beskrivning av förutsättningar för enskilda orter, en tydlig redovisning av hur programmet har arbetats fram, en strategi för hemlösa och nyanlända samt en redovisning av dialogen med kommuninvånare.

– Det finns synpunkter hos länsstyrelsen som är fullt rimliga. Sen känns det som att det kan vara tufft att leva upp till alla de här kraven. Det är nog en hög ambitionsnivå. Och det är klart att det är bra att länsstyrelsen har synpunkter och vi ska försöka leva upp till dem så gott vi kan, säger Mikael Jeansson (S).

Enligt Mikael Jeansson (S) är politikerna som närvarade vid mötet i kommunstyrelsens arbetsutskott överens om att det i sin helhet är ett väldigt bra och väl genomarbetat program.

Annons

– Det är ett bra jobb som är gjort. Och vi kommer naturligtvis jobba in dem synpunkterna som länsstyrelsen har, säger han.

Synpunkterna hinner inte förankras i denna bostadsplan. Men tanken är att programmet för bostadsförsörjningen ska revideras så fort som möjligt under nästa mandatperiod.

Hur detta görs är dock upp till den nya fullmäktige som röstas fram vid kommunvalet den 9 september.

Beslutsförslaget, som är att fastställa bostadsförsörjningsprogrammet och revidera det under nästa mandatperiod, ska upp i plan- och näringslivsutskottet i nästa vecka. Sedan tas det vidare till kommunstyrelsen och slutligen till kommunfullmäktige.

Josefine ThuresonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons