Annons

Kraftledning upp på riksdagsnivå

Turerna kring den omdiskuterade kraftledningen fortsätter. Nu har de största kritikerna fått chansen att presentera sina synpunkter för Svenska kraftnäts generaldirektör.
Tingsryd/Stockholm • Publicerad 20 oktober 2016
Den nya kraftledningen kommer att gå parallellt med den befintliga som ses på bilden. Foto: Linnéa Petersson
Den nya kraftledningen kommer att gå parallellt med den befintliga som ses på bilden. Foto: Linnéa Petersson

Den tänkta kraftledningen som kommer att sträcka sig cirka 40 kilometer genom kommunen är kritiserad från flera håll. Svenska kraftnät har stått fast vid ståndpunkten att eftersom syftet är att stärka växelströmsnätet så är tekniken med en nergrävd likströmskabel inte tillämpbar men nu kan ett genombrott ha skett.

I tisdags begav sig kommunstyrelsens ordförande Mikael Jeansson (S), representanter från övriga nio kommuner, Mats Blomberg från Södra skogsägarna och representanter från nätverket "Nej till Nybroledning" till Stockholm för att förmedla sina synpunkter. Samtliga kritiker och Svenska kraftnät bjöds in av riksdagsledamöterna Monica Haider (S) och Anders Åkesson (C).

Annons

I sitt anförande talade Mikael Jeansson bland annat om att många fastighetsägare känner sig maktlösa och om ersättningen för den obrukbara marken som blir följden av ledningen.

– Det känns som att vi tagit ett steg i rätt riktning i och med det här mötet. Det som var intressant var att Svenska kraftnäts generaldirektör var med. Han öppnade för ett mer flexibelt byggande och de har tagit till sig kritiken om de bristfälliga samråden, säger Mikael Jeansson (S).

Även Mats Blomberg, näringspolitisk samordnare på Södra skogsägarna, anser att mötet öppnade för vidare diskussion. En uppfattning som delas av Monica Haider (S) som bjöd in till mötet samtidigt som hon säger att man samtidigt måste ha respekt för Svenska kraftnäts merkostnader.

– Vi hade en konstruktiv diskussion och är glada att vi deltog under mötet. På generaldirektören lät det som att han öppnar för att vissa delar av ledningen kan bli nergrävda med växelströmskablar. Det kostar Svenska kraftnät mer men det gäller att de visar att de är villiga att kompromissa. Vi som varit med genom hela processen ser definitivt en öppning för att kunna påverka nu, säger Mats Blomberg.

Svenska kraftnäts generaldirektör, Mikael Odenberg, finns inte tillgänglig när Smålandsposten söker honom. I stället svarar pressansvarige Olof Klingvall att ingenting förändrats i sak och att man fortfarande planerar en luftburen ledning. Han hänvisar samtidigt till de tidigare samrådsunderlagen där de förmedlat att även kortare sträckor av nergrävd växelströmsledning innebär både ekonomiska och praktiska orosmoment.

– Efter två samråd har vi tagit in synpunkter och gjort mindre justeringar efter det, som att låta ledningen gå runt känsliga miljöer. Att ledningen skulle gå att bygga som en likströmskabel är ett missförstånd vi försöker klara upp. Det råder ingen tvekan om att den måste vara en luftburen växelströmsledning, säger Olof Klingvall.

Alessandro NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons