Annons

Kvinna anmäld för misstänkt djurplågeri

Länsstyrelsen i Kronobergs län vill åtala en kvinna i 20-årsåldern från Tingsryds kommun.
Ärendet gäller misstanke om djurplågeri av en häst.
Tingsryd • Publicerad 11 mars 2011

Den 27 oktober 2010 gjorde länsstyrelsen en djurskyddskontroll på en gård i Tingsryds kommun. Man hittade då en unghingst som gick omkring ensam i en hage och hade ärr och sårskador på huden.

Den nu anmälda kvinnan berättade att hon haft hästen i tre veckor och att den hade brutit vänster framben då den endast var tre veckor gammal. Hästens framben var vid inspektionen kraftigt snedställda och kotorna svullna, speciellt den högra kotan. På grund av hästens dåliga skick ansåg länsstyrelsen att den behövde undersökas av veterinär inom det snaraste.

Annons

Kvinnan uppgav då att en veterinär var inbokad för ett besök samma vecka eller i veckan därpå. Under november månad försökte sedan länsstyrelsen, förgäves, komma i kontakt med kvinnan vid upprepade tillfällen.

Vid en kontakt med distriktsveterinären visade det sig att även denna hade gjort resultatlösa försök att nå kvinnan.

I december månad fick kvinnan ett föreläggande från länsstyrelsen att ta hästen till en veterinär och sedan skicka in ett veterinärsintyg. Något sådant kom aldrig. Den 28 december meddelade istället kvinnan att hästen hade avlivats. Länsstyrelsen kontaktade veterinären för att höra dennes version.

Veterinären uppgav då att han sällan sett en så grav kotledsartros som på den aktuella hästen. Med stöd av veterinärens berättelse väljer nu länsstyrelsen att anmäla kvinnan till åklagarkammaren i Växjö.

Man anser helt enkelt att hon inte har gjort tillräckligt för att begränsa hästens lidande.

Markus Danielsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons