Annons

Långa bostadsköer tvingar Kommunhus till nybygge

Kommunhus har för få lägenheter i centrala Tingsryd. Samtidigt är det svårt att hyra ut de nyproducerade i kransorterna. Nu ska bostadsstiftelsen ta fram strategier för att kunna hantera bostadsköerna.
Tingsryd • Publicerad 26 januari 2012

– Just nu ser vi en inflytt mot centralorten och vi har alldeles för långa köer. Vi har helt enkelt för få lägenheter att erbjuda, säger Kommunhus vd, Peråke Janén.

Inne i Tingsryd finns totalt 500 lägenheter. Ungefär 95 av dem finns mitt i centrum och det är också där flest personer vill bo.

Annons

– I januari hade vi bara en enda ledig lägenhet i Tingsryd.

På bostadsstiftelsens styrelsemöte i måndags diskuterades strategier för att möta behovet. Förhoppningen är att så småningom kunna bygga till den nyförvärvade fastigheten Örjan 19 mitt i centrum.

Volymskisser ska plockas fram för att visa vilka möjligheter som finns och hur en potentiell tillbyggnad skulle kunna se ut. Men medaljens baksida är hyrorna som blir höga när det handlar om nyproduktion.

– Det blir dyrare eftersom produktionskostnaden styr. Men jag tror inte att det blir något problem med lägenheterna mitt i centrum.

Dessutom behöver det göras en planändring för fastigheten eftersom det ännu inte finns någon tredje våning i Örjan 19. När det finns material att visa ska även grannarna säga sitt.

– Det är omöjligt att säga hur lång tid det kan ta. Det beror mycket på vad grannarna tycker om planerna. Men jag har svårt att tror att man inte vill göra centrumkärnan mer attraktiv.

Arbetet är planerat fram till 2016 och då finns också exploatering i anslutning till Tingsmålavägen och Sandgatan med i planerna.

I kransorterna är uthyrningsläget ett annat. Det finns lediga lägenheter på samtliga orter och nyproducerade lägenheter i Urshult, Väckelsång och Rävemåla har varit svåra att hyra ut.

– Det är ett problem och vi förlorar mycket hyresintäkter på dem. Jag trodde inte att det skulle bli ett problem, men jag anar att det till viss del beror på att det har varit svårt att få villorna sålda.

Även där tittar man på vad som behöver göras.

– Vi hoppas att läget förändras. Dessutom fortsätter vi med utvändiga underhållsåtgärder i kransorterna i år, precis som vi gjorde i Linneryd 2011, säger han.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons