Annons

”Låt inte Ryds gå i graven!”

Två gånger tidigare har det hänt att Ryds Båtindustri dödförklarades av sina ägare. Två gånger räddades företaget. En trogen kund tror att det kan hända en tredje gång
– Låt inte Ryds gå i graven, uppmanar Arne Bodén.
Tingsryd • Publicerad 5 juli 2012
Förre kunden och båtförsäljaren Arne Bodén hoppas att Ryds kan återuppstå som ett företag i egen regi.
Förre kunden och båtförsäljaren Arne Bodén hoppas att Ryds kan återuppstå som ett företag i egen regi.Foto: Ryds Båt
Arne Karlsson (M): ?Ryds har två gånger tidigare lyckats starta om som ett litet företag.?
Arne Karlsson (M): ?Ryds har två gånger tidigare lyckats starta om som ett litet företag.?Foto: Alexander Mahmoud

Han hade startat sitt företag Skanstull Marin AB år 1965 (ingår numera i Marindepån i Stockholm AB). Han behövde ett nytt svenskt märke efter att ha avslutat sälja Crescentbåtar. Han reste till Ryd och träffade båtfabrikens grundare Gunnar Pettersson samt ”hans skickliga och fina medhjälpare” Bo Köllerfors.

– Det positiva jag upplevt med Gunnar och Bosse kunde jag lätt föra över till mina kunder. Försäljningen av Ryds båtar blev mycket framgångsrik. Under mina år på Skanstull Marin AB såldes säkerligen mellan 500–1000 Ryds båtar.

Annons

Än i dag tror han att märket Ryds har ett marknadsvärde.

– Låt inte Ryds gå i graven. Starta upp bolaget igen, men i mindre skala. Låt inget storbolag driva och äga Ryds båttillverkning, säger Arne Bodén via e-post.

Tingsryds kommunalråd Arne Karlsson (M) är inne på ett liknande spår. Han minns när Volvo övergav Ryds båtfabrik och Bo Köllerfors såg möjligheterna och startade om i liten skala. Sedan vare det amerikanska båtmotorjätten OMC som övergav Ryds en andra gång.

– Ryds är ett känt märke och där finns stor kompetens och kunnande. Som jag ser finns det här underlag för en företagsrekonstruktion. Här är det konkursförvaltaren som har en stor roll. Ryds båtindustri har alltid lyckats bättre som litet företag än som del av en stor koncern, säger Arne Karlsson.

Han lovar att Tingsryds kommun ska ta sitt ansvar för att på alla sätt lindra arbetslösheten som kan uppstå i Ryd.

Smålandsposten har förgäves sökt konkursförvaltaren Rickard Ström för frågor om möjligheten av en eventuell företagsrekonstruktion.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons