Annons

Linda Petersson ny gruppledare

Nu när Centern vunnit ett val men förlorat makten i Tingsryd satsar partiet på föryngring. 33-åriga trebarnsmamman Linda Petersson från Söftestorp i Väckelsång har valts till gruppledare för fullmäktigegruppen.
Tingsryd • Publicerad 6 december 2010
Linda Peterson med yngste sonen Alfred, snart 17 månader gammal. Flera nya och yngre C-medlemmar har gjort att hon vill delta mera aktivt i kommunpolitiken åren framöver.
Linda Peterson med yngste sonen Alfred, snart 17 månader gammal. Flera nya och yngre C-medlemmar har gjort att hon vill delta mera aktivt i kommunpolitiken åren framöver.Foto: Bernd Blankenburg
Linda Petersson från Väckelsång är Centerns nya ledare för fullmäktigegruppen: "Även som oppositionsparti kan man påverka."
Linda Petersson från Väckelsång är Centerns nya ledare för fullmäktigegruppen: "Även som oppositionsparti kan man påverka."Foto: 

– Då får jag väl synas lite mera utåt än vad jag har gjort hittills som politiker. Som gruppledare ska jag inte bara hålla i våra möten utan jag ska också vara gruppens ansikte utåt och talesperson, säger Linda Petersson som nu alltså efterträder Sven-Erik Svensson.

Född och uppvuxen i Billa utanför Åryd valde hon senare att bli miljö- och hälsoinspektör. Under studietiden i Kalmar väcktes hennes intresse för politik och 1998 gick hon med i Centern i Kalmar.

Annons

På en danskväll på Oléo i Växjö träffade hon Henrik Petersson från Väckelsång. De två bildade familj på gården i Söftestorp och Linda Petersson blev medlem i Väckelsångs Centern och så småningom även i kyrkokören.

– I Centern har jag varit medlem sedan år 2000. Förra året ville Södra Gabrielsson inte längre vara avdelningsordförande och då blev jag vald till ordförande.

Sedan 2002 är hon miljö- och hälsoinspektör på Tingsryds kommun. Just nu är hon mammaledig.

– Men i mars nästa år går jag tillbaka till arbetet på halvtid, säger Linda Petersson med 17-månader gamle Alfred i knät hemma i köket.

Lille Alfred och hans syskon Harry, 5 år, och Stina, 7 år, är anledningen till att hon vill ha en mjuk start på jobbet.

Att de tidigare alliansbröder och systrar i M, KD och FP knuffat ut Centern i opposition hade upprört henne mycket. Men nu ser hon en möjlighet.

– Nu är vi frisläppta! Förra mandatperioden har vi varit låsta och tvingade att komma överens inom alliansen, säger Linda Petersson medveten om att samförstånd och samarbete hade brister och sprickor de gångna åren.

Den kommunala kostverksamheten och skolskjuts till alla skolbarn, även de som går i friskolan, har varit och är det stora tvisteämnet. Det är välkänt.

I kommande mandatperiod vill Centern fortsätta med sina profilfrågor som gett partiet stort stöd bland väljarna.

– Vi har blivit många yngre inom Centern och ett härligt gäng. Just det har gjort att jag har ställt upp för att bli mera aktiv i kommunpolitiken. Även som oppositionsparti kan man påverka, säger Linda Petersson.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons