Annons

Ljusare framtid skymtas i Ryd

Tingsryds kommun vill veta vilka delar av kommunen som behöver mer gatubelysning.
Under torsdagskvällen visade ett tiotal personer från Rydkampen upp mörka platser i Ryd.
Ryd/Tingsryd • Publicerad 22 mars 2019 • Uppdaterad 25 mars 2019
Cykelvägen mellan Solängen och Idekullavägen borde få gatljus. Det var ett av förslagen som medlemmar från Rydkampen förde fram till Tingsryds kommun under torsdagskvällen.
Cykelvägen mellan Solängen och Idekullavägen borde få gatljus. Det var ett av förslagen som medlemmar från Rydkampen förde fram till Tingsryds kommun under torsdagskvällen.Foto: Mandus Örarbäck

– Vi kanske måste dela upp oss i två grupper, eller är det bara centrum som gäller? frågar Jens Steinbacher, projektingenjör på Tingsryds kommun.

Han har tagit sig till Gillet i Ryd för att medlemmar i föreningen Rydkampen ska få visa var de tycker att det behövs mer gatubelysning. Men det är inte bara platser i centrum som byborna vill visa upp.

Annons

Längs strandpromenaden finns ingen belysning alls. På vägen vid kyrkogården fanns det gatljus tidigare, men där är det mörkt nu. Mörkt är det också vid övergångsstället där Södergatan möter Järnvägsgatan. Många stigar är bra upplysta men mellan Solängen och Idekullavägen finns det en cykelväg, genom en liten skogsdunge, som någon vill ha belyst.

Jens Steinbacher antecknar. Vandringsrutten är utstakad och de beger sig ut.

Ryd går mot ljusare tider.
Ryd går mot ljusare tider.Foto: Mandus Örarbäck

Vandringen till Ryds dåligt belysta platser är en del av den belysningsstrategi som kommunstyrelsen klubbade i början av året. En del av strategin är att ha nära dialog med lokala intressegrupper för att, som Jens Steinbacher uttrycker det, man ska flytta besluten bort från konferensbordet.

– Sätter man upp belysning där ingen vill ha det kastar man bort pengarna, säger han.

Vandringar ska göras i alla tätorter i kommunen. Ryd var först ut. Nästa vandring sker på torsdag nästa vecka i Väckelsång. Vandringar i Urshult och Konga sker till hösten. Tingsryds tätort fokuserar kommunen inte på i första hand, eftersom gatubelysningen hanteras i den nya centrumplanen.

Christer Johnsson, ordförande i Rydkampen, var en av de Rydbor som visade runt Jens Steinbacher under torsdagskvällen. Han uppskattar att kommunen har tagit initiativet till vandringen.

– Det är bara att hoppas att de har medel till att göra något åt det, säger han.

Med bättre belysning tror Christer Johnsson att Ryd blir ett behagligare samhälle att vistas i kvällstid. Det är viktigt för tryggheten, menar han.

– Det är ju så att vi har haft mycket skadegörelse periodvis. Det är ju förhoppningsvis detta som ska hjälpa, säger han.

Jens Steinbacher ser positivt på den input han fick från Rydborna.
Jens Steinbacher ser positivt på den input han fick från Rydborna.Foto: Mandus Örarbäck

Belysningen i Ryd har varit på tapeten sedan slutet av 2016. Då genomfördes en trygghetsvandring med representanter från kommunen, Tingsrydsbostäder, polisen och medlemmar i Rydkampen.

Annons

En stor del av de åtgärder som då kom på förslag handlade om belysning. En by som var mer upplyst under kvällar och nätter skulle kännas tryggare, var tanken.

Nästan två år senare, under ett sammanträde i kommunfullmäktige, frågade Ann-Louise Viking (SD) varför ingenting hade hänt med de förslag som uppkom under vandringen. Mikael Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande, svarade då att förslagen skulle ha plockats upp av dåvarande samhällsbyggnadsnämnden. Men det hade inte blivit av, bland annat på grund av personalbrist.

Christer Jonsson, ordförande i Rydkampen, uppskattar att Tingsryds kommun tog initativ till dialog om gatubelysningen i Ryd.
Christer Jonsson, ordförande i Rydkampen, uppskattar att Tingsryds kommun tog initativ till dialog om gatubelysningen i Ryd.Foto: Mandus Örarbäck

De förslag gällande gatubelysning som uppkom i och med trygghetsvandringen i slutet av 2016 nådde inte Jens Steinbacher. Varför vet han inte. Hur som helst ser han positivt på att nu få input från Rydborna.

Christer Johnsson, som även var med under den förra trygghetsvandringen, tycker inte att särskilt mycket hände då. Den har gången hoppas han att det blir annorlunda.

Mandus ÖrarbäckSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons