M: se över kommunens sjöar och vattendrag

Vattennivån i Fiskestadsjön har sjunkit markant, vilket har fått Moderaterna att reagera.
De vill tillsätta en utredning som ska undersöka om det går att reglera vattenflödet från sjön.
Väckelsång • Publicerad 7 september 2018
Foto: Arkivbild

I en motion till kommunfullmäktige skriver Moderaterna att de ser bekymmersamt på klimatet och att det måste vidtas åtgärder för att minska effekterna av framtida torrperioder.

– Som så många andra har vi reagerat över sommaren som har varit. Klimatet gör att det blir ett mer extremt väder. Torkan som har varit har varit exceptionell. Vi förstår att kommunen måste förbereda sig på olika plan. Vi vet att det har varit bekymmer i Fiskestadsjön under en ganska lång tid, även för två år sedan hade de stora problem med lågt vatten. Det är ett bekymmer som vi tycker att kommunen behöver ta ansvar i att motverka, säger Patrik Andersson (M).

Därför föreslår de att kommunen ska tillsätta en utredning i samråd med berörda intressenter för att se om det är möjligt att reglera vattenflödet ut från Fiskestadsjön.

– Vi vill kunna reglera vattnet. När det är högvatten så rinner det rakt ut, som det är i dag. Där vill vi kunna reglera vattnet så att det stannar kvar i sjön. För som det är i dag är det inte ens farbart vid Skallö, det är precis igenvuxet. Vi riskerar att gå från en vattenspegel till träskmark. Det är en fin badsjö och ett fantastiskt fiske. Det vi vill bevara, säger Christian Ward (M).

I samma motion vill Moderaterna få en översyn av samtliga sjöar och vattendrag i kommunen och därefter avgöra om det finns behov av åtgärder på fler platser.

– Vi vill se vad vi kan hjälpa till med och ta en aktiv roll när det gäller att få till en reglering av vattenflödet för att hålla en mer normal vattennivå, både när det är torka och när är högt vattenstånd. Vi vill ha ett strategiskt tänk över hela kommunen i vilka vattennivåer man ska ha i sjöarna för att det ska bli så optimalt som möjligt, säger Patrik Andersson.

De menar att förslaget ska kunna finansieras externt via EU-medel.

– Det ska inte kosta kommunen mer än själva handläggningen, säger Patrik Andersson.

Linnéa PeterssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.