Annons

M: Vi stöttar inte ett socialdemokratiskt kommunalråd

Moderaterna tänker inte stötta ett socialdemokratiskt kommunalråd efter valet, meddelar Patrik Andersson (M).
Han menar att samarbetet mellan partierna inte fungerar.
Tingsryd • Publicerad 7 juni 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018

Enligt Moderaternas förstanamn i Tingsryd Patrik Andersson känner partiet att samarbetet med Socialdemokraterna inte har fungerat, åtminstone inte den senaste tiden.

– Det skapar en frustration för vår del. Lite då och då under mandatperioden har det kommit förslag som inte har varit förankrade inom majoriteten. Socialdemokraterna lägger sina förslag utan att ha förankrat det med oss, säger Patrik Andersson (M).

Annons

Som exempel på S-förslag som inte har förankrats hos Moderaterna nämner Patrik Andersson förslaget om en ny hockeyarena.

– Det var uppe i våras och diskuterades i majoriteten om att det skulle läggas utredningsförslag gällande detta. Sedan kommer det en skrivelse från Taif och helt plötsligt är det en valfråga för Socialdemokraterna. Det är ett agerande som jag tycker är helt felaktigt. Jag tycker inte att det är så man ska få till en samsyn kring en ishall. Det behöver vara brett förankrat bland de stora partierna för att få till en långsiktighet i de lösningarna.

Han nämner också förslaget om äldreboendegarantin för alla över 90 år. Socialdemokraterna gick ut med förslaget för runt en månad sedan och därefter har vård- och omsorgsnämnden, med protester från Moderaterna, valt att gå vidare med förslaget.

– Kommer man med förslag själv utan att ha förankrat det med de du samarbetar med, då är det inget samarbete per definition. Att man nu i valtider kommer med egna förslag, det är en annan sak. Äldreboendegarantin är ingenting som hade saboterat samarbetet i sig, det är bara ett exempel på hur det har fungerat tidigare, säger han.

Patrik Andersson menar att det inte har varit något samarbete sedan i våras då partiernas gemensamma majoritetsgruppmöten upphörde.

– Det var på initiativ från Socialdemokraterna. De ansåg inte att det fanns något behov av det. I det läget ansåg vi inte att vi skulle ta någon strid om det. Vi lät det ebba ut, säger Patrik Andersson.

Hur kunde ni ha gjort för att samarbetet skulle ha fungerat bättre, om du är självkritisk?

– Vi har fört upp synpunkter kring detta under samarbetets gång. Det har inte skett någon förändring. Naturligtvis är man alltid två men vi har lyft det som vi har ansett inte ha varit bra men det har ändå fortsatt. De har helt enkelt inte hållit med om de synpunkterna som vi har haft, vilket är frustrerande. Det är inte grunden till ett fungerande samarbete. Därför kan vi redan nu säga att det inte kommer fungera sedan heller.

Han kritiserar ledarskapet från Socialdemokraternas sida. Kritiken riktas främst mot kommunalrådet Mikael Jeansson (S). Eftersom att Moderaterna inte tycker att ledarskapet fungerar bra, kan de inte heller stödja Socialdemokraterna efter nästa val, menar Patrik Andersson.

– Det är ofta bristande initiativ. Det kommer upp saker och det tar för lång tid innan saker händer. I förlängningen kan det få förödande konsekvenser. Risken finns att företag lämnar om man inte är tillräckligt aktiv eller tillräckligt snabb, exempelvis.

Annons

Han menar att det finns en frustration hos kommunens tjänstemän i att det inte finns något tydligt ledarskap vare sig politiskt eller på tjänstemannasidan. I dag är Lennart Johansson tillförordnad kommunchef efter att Laila Jeppsson fått lämna sin tjänst.

– Det är alltid ett samspel mellan tjänstemän och politiker. Men jag kan ställa mig frågan om rätt person har lämnat om man betalar två årslöner för en kommunchef som man ansåg att man hade fullt förtroende för.

Initiativet att kommunchefen skulle få lämna sin tjänst kom från kommunstyrelsens arbetsutskott, där också Moderaterna har en representant.

– Ja, det stämmer. Och jag personligen hade inte motiverat det på det viset som gjordes där. Det hade jag inte gjort.

Hur stort ansvar har ni i Moderaterna för ledarskapet, med tanke på att ni också sitter i majoriteten?

– Tingsryd är en liten kommun, vi har bara ett kommunalråd och ett oppositionsråd. Moderaterna har ingen avlönad politiker på det sättet som representerar eller dagligen jobbar med frågor. Naturligtvis har vi ett ansvar också men ansvaret ligger ganska tungt på ett kommunalråd när det endast är han som är arvoderad.

Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med efter valet?

– Vårt mål är naturligtvis att bli största parti igen. Vi har varit det tidigare och det är vårt mål. Men i en kommun som Tingsryd räcker inte det, man behöver ha samarbetspartners. Vårt mål är en borgerligt ledd allians om den möjligheten ges.

Linnéa PeterssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons