Annons

Mäktiga stenpjäser på plats inför mässa

Flera av Sveriges ledande stenskulptörer ställer ut under stenveckan i Tingsryd.
På lördag är det vernissage och invigning.
Tingsryd • Publicerad 20 augusti 2010
Flera tunga stenskulpturer anlände i går till utställningen som ska hållas på Gjuteriet.
Flera tunga stenskulpturer anlände i går till utställningen som ska hållas på Gjuteriet.Foto: Ann-Charlotte Nyblom
I går anlände de första konstverken i sten och Margaretha Borgehed och Lore Nynnell packar upp inför mässan på lördag.
I går anlände de första konstverken i sten och Margaretha Borgehed och Lore Nynnell packar upp inför mässan på lördag.Foto: Ann-Charlotte Nyblom
Ian Newbery lossar en av sina stenskulpturer som visas upp under utställningen Konstfrontation på Gjuteriet i Tingsryd.
Ian Newbery lossar en av sina stenskulpturer som visas upp under utställningen Konstfrontation på Gjuteriet i Tingsryd.Foto: Ann-Charlotte Nyblom
Lore Nynnell som arbetat med sten i 30 år är också en av utställarna på mässan.
Lore Nynnell som arbetat med sten i 30 år är också en av utställarna på mässan.Foto: Ann-Charlotte Nyblom

Konstfrontation heter mässan som skulle bli ett möte mellan konsten och industrin. Idén väcktes för ett par år sedan inom Tingsrydsgruppen, av Christer Lieberath och Björn Jäderås, som nu slutför projektet tillsammans med Margaretha Borgehed och Lore Nynnell som curatorer.

Under projekttidens gång blev det allt mer fokus på stenen i ett konstnärligt sammanhang.

Annons

-Det råder högkonjunktur inom stenindustrin just nu och därför har man inte kunnat delta i den utsträckning som vi tänkt, förklarar Björn Jäderås.

– Det har ändå blivit en spännande blandning på mässan, menar Margaretha Borgehed.

Förutom skulptörer, konstnärer, tillverkare och leverantörer av naturstensprodukter medverkar till exempel elever och personal från Sveriges enda gymnasiala stenutbildning som finns i Sibbhult i Östra Göinge.

På programmet står både föredrag och workshops. För allmänheten finns möjlighet att själv prova på att hugga och mejsla i sten.

Lore Nynnell, som ställer ut under mässan, har arbetat med sten i 30 år och tycker fortfarande att det är något alldeles speciellt med att få uttrycka sig i detta material.

- Det finns en otrolig kraft i en stenbit och det är ett fantastiskt material att arbeta med. Det är dammigt och tungt och tar lång tid. Det är fysiskt från början till slut och det är väl därför jag håller på med det. Jag är en sådan person som vill uppleva saker med hela kroppen, säger Lore.

Andra utställare under stenveckan är Olle Brandqvist, Gea Sibola Hansen, Joze Strazar Kiyohara, Agneta Stening, Ian Newbery, Lisbet Sand, Kerstin Dahl-Norén, Liv Due, Pia Hedström och Jill Höjeberg. Ingrid Enarsson, som gestaltar väg- och parkmiljöer, visar sina arbeten via bildspel.

Ann-Charlotte Nyblom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons