Annons

Många frivilliga i sökandet

En 61-årig man saknas fortfarande efter båtolyckan på Åsnen i förra veckan. Men engagemanget bland ortsborna är stort, i går var 40 frivilliga på plats.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger polisen Roland Karlsson.
Tingsryd • Publicerad 20 december 2011
Foto: 
De frivilligas engagemang är stort. På måndagen deltog drygt 40 personer och åtta båtar användes under dagen i olycksområdet. Foto: Emelie Olsson
De frivilligas engagemang är stort. På måndagen deltog drygt 40 personer och åtta båtar användes under dagen i olycksområdet. Foto: Emelie OlssonFoto: 

Den 61-årige mannen som försvann i samband med båtolyckan i Åsnen i förra veckan saknas fortfarande. Hans hustru och en 81-årig kamrat har hittats omkomna.

Räddningsarbetet avslutades i torsdags och nu har också polisen lagt ner det aktiva eftersökningsarbetet. Däremot finns de hela tiden som ett stöd för de frivilliga på Kärrasands camping och strukturerar upp deras arbete. Och de frivilliga är många. Polisen Roland Karlsson var på plats i går förmiddags.

Annons

– Det här engagemanget är väldigt sällsynt. Förr hade man oftast en polisbåt ensam i sjön som draggade. Nu är det inte möjligt längre och de frivilligas engagemang är fantastiskt, säger han.

De anhöriga till den omkomna kvinnan och den saknade 61-åringen är på plats i bygdegården på campingen och vid ingången står ett foto av paret tillsammans med levande ljus och tre röda rosor. På en tavla har de ritat upp de närliggande öarna och gjort kryss som visar var båten och de båda kropparna hittades. Dessutom har de deltagarlistor, kartor och kommunikationsradio, för att arbetet ska ske så säkert som möjligt för dem som är ute på sjön.

Den saknade 61-åringens bror, Tore Hellberg, menar att engagemanget också bidrar till att de stöttar varandra.

– Det känns bra i sorgebearbetningen också. Det finns ingen tröst i det här, men när vi är här och gör det tillsammans känns det ändå bättre, säger han.

Under helgen var vädret dåligt, men ett 60-tal personer deltog i sökandet. Nu misstänker man att 61-åringen kan ha drivit in genom sundet mellan Risö och Fårarm när vinden bytte riktning. I går var totalt åtta båtar ute och letade och i dag hoppas polisen att en helikopter ska hjälpa till. Dessutom ska de anhöriga ta hjälp av en specialbåt som kan sägas analysera sjöbotten.

– Allt fokus ligger på att hitta min bror nu. Vi tänker inte på något annat, vi måste få ett avslut, säger Tore Hellberg.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons