Annons

Markägare fördröjer Åsnens nationalpark

En handfull markägare är svårflirtade. De släpper inte till varken mark eller vatten för att en nationalpark i Åsnen ska kunna bildas.
Tingsryd • Publicerad 29 november 2014
En del markägare är rädda för en turistinvasion om det bildas en nationalpark i Åsnen.
En del markägare är rädda för en turistinvasion om det bildas en nationalpark i Åsnen.Foto: Urban Nilsson

Efter att ursprungliga utredningsområdet för nationalparken har krympts med mer än en tredjedel så tvingas projektledarna också skjuta på den planerade invigningen ett helt år. Nämligen till år 2017.

Vägen till en invigning är ännu lång. I sanningens namn har man inte tillräckligt med mark och vatten för att en nationalpark med vettig ytmått kan bildas. Klart att man måste skjuta på invigningen då.

Annons

– Inget direkt negativt har hänt. Vi förhandlar med markägare. Fem eller tio stycken. I stället för att låta en konsult förhandla åt oss så har vi nu bestämt att förhandla med eget folk, säger Gisela Norberg som är Naturvårdsverkets projektledare för bland annat nationalparken i Åsnen.

Förhoppningen är att Naturvårdsverkets förhandlare kommer närmare markägarna.

– Det blir en direktförhandlingar utan omvägar så att säga. För en del markägare handlar det om ersättningens storlek. Andra markägare däremot är tveksamma till nationalparken i sig. Också boende vid Åsnen kan vara tveksamma till att turismen kan öka. Men ett positivt bemötande övervägar, säger biträdande projektledare Helene Petterson från Länsstyrelsen i Kronoberg.

Tanken med nationalpark började med ett utredningsområde på 4000 hektar, varav 600 hektar mark och resten då vatten. Det området har krympts till cirka 2500 hektar. Men det har inte hjälpt. Det är just i planerade nationalparkens kärnområde de motsträviga markägarna finns.

– Åren går. Bara i den bästa av världar går allt på räls. Men jag tycker att vi har en bra dialog med markägarna, säger Helene Pettersson.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons