Annons

Mattsson antar utmaning som vd

Kommunens näringslivsutvecklare Thomas Mattsson blir nu även vd för Tingsryds Utvecklings- och Fastighets AB (Tufab). En utmaning eftersom bolaget har flera tunga konkurser med ekonomiska bakslag bakom sig.
Tingsryd • Publicerad 26 november 2014
Foto: 

Att hålla Tufab över vatten­ytan har varit en utmaning. Så sent som i mars i år beslutade kommunfullmäktiges politiker att ge bolaget tio miljoner kronor i bidrag för att täcka förlusterna efter nedskrivningen av Konga Bruk. Utan bidraget hade Tufab inte överlevt.

I oktober stod det klart att Peråke Janén valt att avgå som vd för Tufab och Industristiftelsen. Sedan dess har rekryteringsarbetet pågått och nu står alltså klart att Thomas Mattsson tar över rodret den 1 januari 2015. Han blir vd för Tufab och Industristiftelsen samtidigt som han jobbar vidare som kommunens näringslivsutvecklare – ett jobb han haft det senaste året.

Annons

- Det känns jättebra. Den största sporren är att göra en insats för kommunen och att få bidra till att företagen i kommunen kan utvecklas.

Vilka blir dina största utmaningar framöver?

- Konga Bruk kommer att vara en av utmaningarna. Vi har stora ytor som vi måste få uthyrda. Där håller vi på att titta på hur man kan hitta möjligheter för både nya och gamla företag att växa, både inom industri- och tjänste­sektorn.

Finns det någon chans för Tufab att få bättre ekonomi?

- Absolut. Själva grunden i företaget är stabil. Vi måste arbeta för att det inte ska bli fler nedskrivningar av fastig­heternas värde. Det gör vi enklast genom att hålla hög beläggningsgrad. Sedan måste vi fortsätta utveckla verksam­heten genom att hitta nya hyresgäster, någon kanske vill köpa loss sin lokal eller så kan vi sälja till någon extern.

Enligt kommunchefen Laila Jeppsson inkom 28 ansökningar och hon menar att valet slutligen föll på Thomas Mattsson på grund av att han har en gedigen bakgrund som är lämplig för jobbet. Han har tidigare bland annat arbetat som regionchef för Företagarna, varit generalsekretare för förbundet Unga Humanister och haft tjänsten som säljchef på Com Hem.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons