Annons

Med Wasaskolan för ögonen

Tingsryds kommun och Carlqvist Bil AB gör gemensam sak för Wasaskolan. När fordonsprogrammet startar nästa höst blir bilfirmans lokaler elevernas verkstad.
- Vi kan dra bra nytta av varandra, säger skolchefen Yngve Rehnström.
Tingsryd • Publicerad 8 december 2011
fordonsprogram Bilverkstaden finns redan tillgänglig hos Carlqvist och lämpar sig utmärkt för Wasaskolans fordonsprogram. Foto: Emelie Olsson
fordonsprogram Bilverkstaden finns redan tillgänglig hos Carlqvist och lämpar sig utmärkt för Wasaskolans fordonsprogram. Foto: Emelie OlssonFoto: 
Wasaskolans rektor Eva Carlsson.
Wasaskolans rektor Eva Carlsson.Foto: 
Skolchef Yngve Rehnström.
Skolchef Yngve Rehnström.Foto: 
Jerry Carlqvist, ägare till Carlqvist Bil AB.
Jerry Carlqvist, ägare till Carlqvist Bil AB.Foto: 

Det slutgiltiga beslutet om ett fordonsprogram på Wasaskolan togs tidigare i höstas. Då var samarbetet mellan Carlqvist Bil AB och Tingsryds kommun redan i gång. Ett fordonsprogram kräver nämligen tillgång till en verkstad med komplett utrustning.

-Skulle vi bygga en sådan lokal hade det inte gått så här snabbt att starta ett fordonsprogram. Dessutom hade det inte varit möjligt med en så stor investering innan vi ser om det fungerar, säger Yngve Rehnström.

Annons

Jerry Carlqvist som äger Carlqvist Bil AB ser stora möjligheter med samarbetet. De har en passande verkstadslokal att hyra ut och han tror att fordonsprogrammet är ett sätt att hålla kvar ungdomarna på orten.

-Jag tycker att ungdomarna har bättre saker för sig än att pendla till gymnasieskolor i exempelvis Växjö och Alvesta. Det här gynnar både ungdomarna och Tingsryd, eftersom det här ger större chans att de knyter kontakter med företag på orten, säger han.

Att det redan finns en etablerad verkstad gör det enklare för Wasaskolan att smyga i gång programmet, menar Yngve Rehnström. För att programmet ska starta krävs minst fem elever och under de kommande åren finns det då möjlighet att se vad som behöver utvecklas. Han ser med stor tillförsikt på programmets framtid och får medhåll av både Wasaskolans rektor, Eva Carlsson, och Jerry Carlqvist.

-Jag tror att det här kan bli större än vad ni anar, säger Jerry Carlqvist.

I februari ska de preliminära ansökningarna till gymnasiet vara inlämnade. Då får de en indikation på hur stort intresset är.

– Det känns jättebra, men det blir väldigt spännande att se hur det ser ut. Än så länge har jag fått några samtal från föräldrar som undrar över fordonsprogrammet, säger Eva Carlsson.

Planeringen har dragit i gång och en före detta fordonslärare finns med i planeringsarbetet. Men innan de rekryterar lärare, färdigställer verkstaden och ordnar med transport mellan den teoretiska utbildningen på Wasaskolan och det praktiska arbetet på Carlqvist Bil, vill de ha klart för sig hur stort intresset är. Det är också först då som avsiktsförklaringen mellan Carlqvist Bil och Tingsryds kommun ersätts av ett samverkansavtal.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons