Annons

Misstänkt varg observerad i Vemboö

Det blev ingen vanlig promenad för Mehlika Nowak under lördagsmorgonen. 200 meter från sitt hem i Vemboö i Tingsryds kommun observerade hon en varg.
– Jag är säker på att det var en varg, säger hon.
Vemboö • Publicerad 13 januari 2018
Mehlika Nowak lyckades inte fota det hon är säker på var en varg men däremot spåren efter djuret.
Mehlika Nowak lyckades inte fota det hon är säker på var en varg men däremot spåren efter djuret.Foto: Mehlika Nowak

Mehlika Nowak gjorde en oväntad observationen när hon var ute på promenad med sina två hundar, rottweilern Judge och den tyska schäfern Sherine. I närheten av Kärrasands camping i Vemboö såg hon något som varg, bara 40-50 meter bort.

– Jag trodde först att jag såg en jakthund men jakthundar rör sig inte som den här gjorde. Jag kollade och det fanns inget halsband. Jag förstod att det var en varg. Jag följde efter den men han sprang för att jag kom med två hundar. När det kom en bil försvann den in i skogen, säger hon.

Annons

När vargen hade försvunnit gick hon för att leta upp spåren.

– Jag tog bilder av spåret och det är ingen jakthund. Jag jämförde med min rottweiler och han har jättestora fötter. Men de här spåren var två gånger större.

På grund av att hon hade sina hundar med sig kunde hon inte fotografera den vargen hon påstår sig ha sett.

– Jag hade min mobil med mig för att kunna ta bilder men mina hundar ville springa efter vargen. Jag kunde inte ta kort och det var jättesynd. Men den hörde oss och började springa. Och jakthundar springer inte när de hör en röst.

I början av året fångade en viltkamera en varg på bild utanför Häradsbäck. Länsstyrelsens vargexpert Lasse Carlsson menade att den vargen saknade delar av sitt vänstra bakben.

Men Mehlika Nowak är säker på att den här vargen hade fyra tassar att springa på.

– Den var inte trebent.

Vad tänkte du när du såg vargen?

– Att jag har en jävla tur! Vi har själva får men jag tänkte så ändå. Jag kommer själv från Holland och vi holländare flyttar gärna till Sverige för naturen. Att man kommer så nära naturen är så fantastiskt.

Hon själv har både får, hundar och hästar. Men tänker inte låsa in djuren av oro för vargen hon såg.

Annons

– Jag vet att många blir skrämda, speciellt när de har får. Vi har också får och jag tycker att det är en del av naturen. Har man frigående höns kan höken ibland ta en höna - det är livet. Jag är inte orolig, säger hon

Mehlika Nowak har anmält observationen till Skandobs. Vid 11-tiden på lördagsförmiddagen hade även en annan privatperson observerat vargspår i området.

Linnéa PeterssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons