Annons

När stark handel krockar med bostäder

Om Ekströms Möbler får bygga ut affär och lagerlokal då stärks handeln i Tingsryds centrum. Men utbyggnaden förstör människors boendemiljö.
– Handeln måste få öka. Men här bor också människor som har rätt att trivas. Det här är ett dilemma. Jag har ingen lösning, suckar kommunalrådet Arne Karlsson (M).
Tingsryd • Publicerad 20 oktober 2010
Kommunalrådet Arne Karlsson (M) försöker reda ut ett problem inom stadsplaneringen. Hur kan handeln samsas med bostadshus som ligger precis intill.
Kommunalrådet Arne Karlsson (M) försöker reda ut ett problem inom stadsplaneringen. Hur kan handeln samsas med bostadshus som ligger precis intill.Foto: Bernd Blankenburg
Smålandsposten den 12 november 2009.
Smålandsposten den 12 november 2009.Foto: Bernd Blankenburg

Han gjorde ett försök att lösa knutarna och inbjud inblandade parter till ett möte i måndags kväll.

– Jag ville se om det kanske fanns öppningar till en lösning. Min förhoppning var att se om det fanns något kommunen som stadsplanerare kunde göra. Men mötets resultat var att positionerna förblivit låsta.

Annons

Det beklagar kommunalrådet djupt.

– Jag förstår Artur Ekström som vill bygga ut för att kunna hålla ett lättarbetat och rationellt lager. Men det är också lätt att förstå fastighetsägarna intill som känner att de blir trängda och att de får en kraftigt förändrad utemiljö, säger Arne Karlsson.

Snart 85 år vill Artur Ekström göra en stor satsning på sin möbelaffär mitt i Tingsryd: "Vi måste värna om vårt fantastiska lilla handelscentrum!" Han ser sin utbyggnad som ett lyft för hela samhället och lovar ett centrum som blir "fräscht och snyggt" ned hjälp av en trädgårdsarkitekt han tänker anlita.

Det låter vackert. Men så ser det inte fastighetsägarna som har sina bostäder i kvarteret Siskan.

Johnny Gummesson han ser en nio meter hög byggnad torna upp sig några meter från tomtgränsen. Han ser lastbilstransporter, varuutlämning, parkeringsplatser och torgverksamhet bara fyra meter från köksfönstret.

Karin Ring ser redan i dag sin trädgård kraftigt påverkad av Ekströms möbelaffär i form av en nio meter hög betongmur vid sin fastighetsgräns. Hon motsätter sig Ekströms planer: "Min familjs och mina hyresgäster möjligheter att utnyttja trädgården för avkoppling blir totalt spolierad!"

Ännu fler fastighetsägare har skickat sina klagomål till miljö- och byggnämnden.

Fanns det ändå en chans att ena två så motstridiga intressen? Kommunalrådet gjorde alltså ett försök.

– Handeln i Tingsryd måste bli starkare det tjänar handlarna, konsumenter och samhället på. Men i Tingsryds centrum finns också bostäder som inte ska känna av en försämring i sin boendemiljö.

Utveckling av handeln och livsmiljön för människor verkar vara svårt att förenas. Ekström ska få möjlighet till en bra lagerhantering. De boende har rätt att må bra där de bor. Hur ska man göra?

Annons

– Det får inte finnas en vinnare och en förlorare. Alla måste få känna trivsel, säger Arne Karlsson.

Miljö- och byggnämnden har lämnat över planärendet till kommunstyrelsen. Har någon en snilleblixt där mån tro?

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons